Україна і світ

Нова загроза: у поранених бійців ЗСУ виявили супербактерії, стійкі до антибіотиків


У військових, які отримали поранення під час бойових дій в Україні і були обстежені закордонними лікарями, виявили супербактерії, стійкі до найсильніших антибіотиків.

Кому вони загрожують і чому виникає стійкість до протимікробних препаратів – читайте в матеріалі Факти IСTV.

Прихована пандемія

Один з випадків стійкої антибіотикорезистентності стався з 35-річним українцем, який отримав серйозні осколкові поранення ноги внаслідок вибуху.

Зараз дивляться

Після лікування в чотирьох лікарнях України, чоловіка перевели до лікарні Святого Георгія в Лондоні, де медики виявили, що інфекція проникла глибоко всередину його ран.

Попри використання п’яти різних антибіотиків і ще чотирьох додаткових препаратів, зокрема колістин, ситуація не покращилась. Це змусило медиків ампутувати його ногу до коліна.

Люк Мур, консультант з інфекційних захворювань, назвав стійкість бактерій до антибіотиків прихованою пандемією, яка здебільшого виникає не на полі бою, а в медичних установах.

Аналогічні випадки були зафіксовані не лише у Великій Британії, але й у медзакладах Норвегії, Нідерландів і Німеччини, де лікувались наші захисники.

Професор Крістіан Рісбек з Лундського університету в Швеції виявив стійкі до антибіотиків бактерії у дев’яти зразках з 141.

Він зазначив, що рівень стійкості був найвищим, з яким він коли-небудь стикався.

Яку загрозу несуть суперстійкі бактерії

Наприкінці 2023 року спільне дослідження Центру з контролю і профілактики захворювань США та МОЗ України показало, що стійкість до антибіотиків суттєво зросла.

Приблизно 60% пацієнтів мали антибіотикорезистентність через збільшення кількості травм і навантаження на медичні установи.

Експерти пояснюють, що стійкість до протимікробних препаратів ускладнює лікування інфекцій, а також може мати серйозні наслідки для пацієнтів після хірургічних втручань і навіть хіміотерапії.

За даними ВООЗ, до 2050 року це може стати причиною до 10 млн смертей на рік.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щоб вирішити цю глобальну проблему, медичні експерти обговорюватимуть її на вересневій нараді Генеральної асамблеї ООН.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 15:29:35