Україна і світ

Наслідки ударів РФ по енергосистемі України: оцінка та прогнози МВФ

Фото: Факти ICTV

Внаслідок російських атак навесні знищено близько половини генерації електроенергії в Україні, а збитки перевищили $1 млрд. Про повну ліквідацію дефіцит електроенергії можна буде говорити лише під кінець 2025 року.

Про це йдеться у пресрелізі МВФ за результатами четвертого перегляду угоди в рамках Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility), зокрема у запиті України на зміну критерію ефективності та перегляду фінансових гарантій.

Наслідки ударів РФ по енергосистемі України: оцінка та прогнози МВФ

– Нещодавні широкомасштабні атаки на нашу енергетичну інфраструктуру та виробництво електроенергії знищили близько половини наших генеруючих потужностей, особливо теплових і гідроелектростанцій. Збитки, завдані навесні, перевищили $1 млрд, – йдеться в документі.

Наголошується, що влада працює над усуненням пошкоджень та забезпеченням електроенергією домогосподарств і компаній по всій країні, а також намагається зміцнити енергосистему шляхом децентралізованої генерації енергії.

Зараз дивляться

– Постраждалі компанії здебільшого покладатимуться на власний оборотний капітал для ремонту, і ми вдячні донорам за донорську підтримку, зокрема обладнання. Нам може знадобитися додаткова фінансова допомога від донорів для програм підтримки децентралізованої генерації електроенергії, – йдеться у пресрелізі.

Водночас в МВФ зауважують, що масштабні атаки на український енергетичний сектор наприкінці березня – у травні призвели до серйозних пошкоджень або знищення близько половини генеруючих потужностей (понад 9 ГВт).

– Загалом обсяг зруйнованої потужності оцінюється у більш ніж 80% для ТЕС та понад 40% для ГЕС, – кажуть у Фонді.

За його оцінками, середній дефіцит електроенергії у 2024 році становитиме близько 10%, поступово зменшуючись протягом 2025-го, і буде ліквідований до початку 2026 року.

29 червня МВФ схвалив виділення Україні п’ятого траншу приблизно на $2,2 млн у межах програми розширеного фінансування EFF, який спрямують на підтримку бюджету.

Чотирирічну програму EFF у розмірі приблизно $15,6 млрд затвердили наприкінці березня 2023 року. Вона стала частиною пакету міжнародної фінансової підтримки України в розмірі $122 млрд.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-30 14:03:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин