Україна і світ

Нашинкували, як курчат в KFC: як повстанці-туареги змогли ліквідувати вагнерівців у Малі

У Малі повстанці-туареги вбили та поранили десятки найманців російської приватної військової компанії Вагнера. Зокрема, повідомлялося про ліквідацію автора проросійського Telegram-каналу Gray Zone.

Військовий експерт та колишній співробітник СБУ Іван Ступак у коментарі Radio NV озвучив версії, як повстанці у Малі змогли ліквідувати найманців ПВК Вагнера.

Ліквідація найманців ПВК Вагнера у Малі: як це вдалося повстанцям

Ступак зазначив, що у мережі з’являється чимало відеокадрів, знятих туарегами. На них безліч трупів вагнерівців та броньований автомобіль посеред пустелі. Він додав, що “багато-багато питань є, як це відбулося”.

Зараз дивляться

Крім адміна Telegram-каналу Gray Zone, який постійно писав про вагнерівців, повідомляється й про ліквідацію ватажка ПВК Вагнер Єлізарова з позивним Лотос. Ступак додав, що ця особа є “героєм Росії” та брала участь у захопленні міста Соледар.

— Резюмуємо. Малійські туареги розмотали вагнерівців. Можливо, вони просто не знали, що це елітний підрозділ, і вони просто нашинкували, як курчат в KFC, – жартує Ступак.

Але якщо без жартів, сказав колишній співробітник СБУ, то можна висунути певні версії:

  • Чи може це бути помста російського військового командування або політичного керівництва вагнерівцям за той недопутч, який вони зробили в 2023-му році, щоб назавжди закрити питання з ПВК Вагнер? Може бути. Росіяни відрізняються тим, що можуть відкладати помсту у довгу шухляду і мститися пізніше.

— Як вони могли це зробити? Здати просто позиції, координати, і туареги зробили засідку. Це перша версія. Друга історія. Чи могли, наприклад, американці допомогти цим (туарегам, – Ред.) передати певну інформацію, і вони влаштували цю засідку? Теж могла бути ця історія, – скаже Ступак.

Експерт також не виключає й допомогу з боку українських спеціальних служб. Він каже, що спецпідрозділи ГУР вже були помічені плюс-мінус в тій локації. За його словами, українські спецпідрозділи розвідки “брали участь в тому, що ганяли вагнерівців брудними рушниками по пустелі”.

— Там дійсно серед пустелі майже сотню цих вагнерівців розмотали. І там багато трупів лежить — просто штабелями. Можливо, їх підтягнули ближче до цього броньового автомобіля, але їх, дійсно, багато. Перше враження було, що, можливо, це був якийсь авіаудар, бо вони там всі напівроздягнені. Хоча, в принципі, туареги могли на сувеніри розтягнути уніформу цих вагнерівців, – сказав він.

Нагадаємо, у Малі повстанці-туареги ліквідували або взяли у полон десятки найманців російської ПВК Вагнера.

За даними повстанського руху (CSP-PSD), на яке посилається Reuters, вони захопили бронетехніку, вантажівки й цистерни під час боїв у четвер і п’ятницю у місті Тінзауатен поблизу кордону з Алжиром.

Водночас армія Малі повідомила, що у цих боях двоє її солдатів загинули і 10 зазнали поранення, але ліквідовано близько 20 повстанців. Також у п’ятницю під час виконання місії розбився один із гелікоптерів армії в місті Кідал, без загиблих.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 16:05:07