Україна і світ

На фестивалі в Цюриху покажуть фільм Росіяни на війні: реакція МЗС України


На Zurich Film Festival планують показати скандальну пропагандистську стрічку Росіяни на війні Анастасії Трофімової. Це обурило українських дипломатів.

Раніше режисерка потрапила до списку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України.

Реакція на рішення показати стрічку в Цюриху

МЗС України засудило спроби організаторів кінофестивалю надати пропагандистам платформу для просування російських наративів.

Зараз дивляться

– Ми рішуче засуджуємо будь-які спроби дати Росії культурну арену, на якій можна відбілити її воєнні злочини, в той час як російські війська продовжують чинити звірства проти українців, – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Речник міністерства Георгій Тихий закликав команду Zurich Film Festival “не псувати репутацію фестивалю” показом пропагандистської картини.

– Справжні росіяни на війні – загарбники, воєнні злочинці та ґвалтівники. Покриваючи їх, ви стаєте співучасниками, – застеріг організаторів Тихий.

Показ фільму Росіяни на війні в інших країнах

Стрічка встигла наробити шуму на Венеційському кінофестивалі. У ній російські військові постають як “звичайні люди”, а про руйнування та звірства, які вони чинять в Україні, немає ні слова.

За словами режисерки Трофімової, вона не помітила ознак воєнних злочинів під час знімання, яке тривало сім місяців на тимчасово окупованих територіях. Туди вона, до слова, потрапила, порушивши норми міжнародного права, оскільки незаконно перетнула кордон з боку РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Міжнародному кінофестивалі в Торонто фільм так і не показали, хоча планують зробити це пізніше, бо вважають, що він “заслужив місце в програмі TIFF”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 11:17:30