Україна і світ

Медики Вінниці врятували 24-річного воїна, який дивом вижив у палаючому танку

Вінницькі військові лікарі врятували життя 24-річному українському захиснику, танкісту Івану Дикуну. Воїна зазнав важких поранень під час виконання бойового завдання, коли окупанти розпочали масований артобстріл.

Про це розповіли в Командуванні медичних сил Збройних Сил України.

Перші перев’язки

Повідомляється, що до отримання поранення Іван був навідником-оператором гармати Т-64. Однак 27 січня, після ворожої атаки, захиснику довелося вибиратися з палаючої машини.

Зараз дивляться

– Перші перев’язки тривали до двох годин, їх виконували три бригади хірургів. Прогноз на життя був песимістичним. Водночас лікарі не втрачали надії на одужання Івана і робили для цього все можливе, – розповідають нейрохірурги.

Два місяці на ШВЛ

За словами медиків, на початку вони активно співпрацювали з хірургами обласного опікового центру. Перші некроктомії (вилучення нежиттєздатних тканин) на голові, правій нозі, стегні виконували разом із ними.

Зазначається, що первинна хірургічна обробка була настільки радикальною, що було видалено майже всі омертвілі тканини. Згодом раз на 2-3 дні виконували етапні хірургічні обробки.

Упродовж двох місяців Іван був під’єднаний до апарату штучної вентиляції легень, стільки ж його годували через зонд і вводили відповідні препарати внутрішньовенно. Кілька разів стан захисника був на межі, проте лікарі стабілізували його.

Мінімальні шанси на життя

Про те, що захисника поранено, рідні дізналися від командира підрозділу. Іван опинився в реанімації у важкому стані. За словами сестри танкіста, лікарі давали мінімальні шанси на те, що чоловік виживе.

– Обпалені руки, тулуб, обличчя. Довготривала кома, дві зупинки серця, понад 30 операцій, до 100 наркозів, видалення ока й ампутація пальців лівої кисті, чотири місяці в реанімації, два з яких – на апараті штучної вентиляції легень… Літри перелитих компонентів крові, – розповіли лікарі.

Робота психологів

У Командуванні зазначили, що медики провели величезну роботу і з відновлення психоемоційного стану Івана.

Спочатку хлопець на будь-які емоційні навантаження реагував плаксивістю. Його заспокоювали, просили перестати плакати.

– У якийсь момент нейрохірург порадив не припиняти плакати, а згадати, як потрібно посміхатися. Перша посмішка Івана нагадувала гримасу Термінатора з однойменного фільму, – йдеться в повідомленні.

Реабілітація

До реабілітаційної клініки Іван Дикун потрапив у свідомості. Чоловік почав говорити, посміхатися, реагувати на співрозмовників. Нині захисник вчиться знову ходити та чекає на пластичні операції.

– Так, важко, вчимося сидіти, ходити, але якщо порівняти стан, який був п’ять місяців тому, ми бачимо величезний прогрес, – розповідають мама воїна Інна та сестра Вікторія.

Джерело: Командування медсил ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 12:29:08