Україна і світ

Люди, які голодували у дитинстві, мають вищий ризик діабету – дослідження

У дорослих, які пережили Голодомор 1932-1933 років або були на етапі внутрішньоутробного розвитку, ймовірність розвитку діабету 2 типу значно вища.

Це виявили американські вчені спільно з Національною академією наук Україні.

Як голод впливає на ризик діабету

У дослідженні аналізували більше 128 тис. випадків діабету 2 типу, які були діагностовані у період з 2000 по 2008 роки, серед людей народжених між 1930 та 1938 роками. Таких осіб було більше 10,1 млн.

Зараз дивляться

Науковці встановили, що люди, які голодували в утробі матері на різних етапах вагітності, мали більш ніж удвічі вищі шанси на розвиток цукрового діабету.

Що означають результати

– Дослідження підкреслює необхідність створення комплексної системи та політики охорони здоров’я, яка б враховувала довготривалий вплив несприятливих умов у ранньому віці на здоров’я населення, — сказав Л. Х. Лумей, професор епідеміології Колумбійського інституту громадського здоров’я.

Також результати демонструють важливість запобігання подіям, подібним до Голодомору.

Олег Воловина з Університету Північної Кароліни зазначив, що нинішні дії Росії, такі як облога Маріуполя у 2022 році та блокада українських портів, нагадують про постійні загрози голоду. Це може мати катастрофічні наслідки для здоров’я людей.

Джерело: Science

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 14:44:08