Львівський портал

Лубінець: Майже 40% звільнених із полону військових вважали безвісти зниклими

Росія не допускає представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до українських військовополонених, через що їхній статус не можуть офіційно підтвердити. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Обмудсмен підкреслив, що недопуск Червоного Хреста до українських військовополонених є порушенням норм Міжнародного права. Саме тому підтвердити цей статус вдається далеко не щодо всіх полонених з України.

«Водночас статус військовополоненого та особи, зниклої безвісти, на процес репатріації не впливає. Майже 40% тих, кого вже повернули додому, вважалися безвісти зниклими», – підкреслив Дмитро Лубінець.

За його словами, аби пришвидшити обміни, Україна намагається залучити нові країни-посередники. Станом на 19 березня до цього процесу публічно доєдналися Об’єднані Арабські Емірати.

Нагадаємо, згідно з офіційними українськими даними станом на кінець 2023 року у російському полоні перебували 4337 українців, 3574 із них – це військові та ще 763 цивільних.

Дотепер з полону у Росії повернули більше 3000 українців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-19 14:32:20

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин