Україна і світ

Ліки від псоріазу ефективні при діабеті І типу — дослідження

Препарат, яким лікують псоріаз, ефективний при діабеті І типу у дітей і підлітків.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine, виявило, що устекінумаб допомагає організму виробляти інсулін.

Що таке устекінумаб

Устекінумаб — це синтетичний препарат, що представляє собою повністю людське моноклональне антитіло до рецепторів інтерлейкіну-12 та інтерлейкіну-23.

Зараз дивляться

Для боротьби з псоріазом препарат використовують з 2009 року, також його призначають при хворобі Крона, якщо стандартна терапія або інші імунобіологічні засоби виявилися неефективними.

Чому устекінумаб може лікувати діабет

Ефективність устекінумабу була перевірена на 72 підлітках віком від 12 до 18 років з нещодавно діагностованим діабетом 1 типу.

Результати показали, що препарат допомагає знизити рівень клітин Th17, які викликають діабет І типу, і зберегти клітини, що виробляють інсулін.

— Діабет І типу виникає, коли імунна система атакує клітини, що виробляють інсулін, залишаючи людину залежною від ін’єкцій інсуліну, — пояснює одна зі співавторів дослідження Даніела Татовіч.

Устекінумаб допомагає стримувати цю атаку, що дозволяє зменшити потребу в інсуліні, підвищує ефективність лікування і знижує побічні ефекти.

Дослідники сподіваються, що подальші клінічні випробування підтвердять ці результати і визначать, які пацієнти отримають найбільшу користь від лікування устекінумабом.

ДжерелоMedicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-31 11:55:06