Україна і світ

Легендарна подія: Вадим Карп’як провів церемонію вручення премії імені Василя Стуса


Ведучий ICTV і телемарафону Єдині новини Вадим Карп’як провів церемонію вручення премії імені Василя Стуса.

Захід відбувся 10 вересня у Києво-Могилянській Бізнес-Школі. Лауреаткою премії стала директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук.

Вадим Карп’як провів премію імені Василя Стуса

В ексклюзивному коментарі Фактам ICTV.Life ведучий зізнався, що для нього було честю долучитися до такої церемонії. Карп’як зауважив, що премія імені Василя Стуса – це одна з найдавніших українських премій у сфері культури, її заснували ще у 1989 році.

Зараз дивляться

– Це легендарна подія в українському правозахисному русі та культурному середовищі. Це премія, яка триває 35 років поспіль, тобто більше ніж наша незалежність. Вона починалася ще до 1991 року, – сказав ведучий.

Карп’як назвав дуже символічним те, що на цьогорічній церемонії виступала Марія Бурмака, яка у 1991 році отримала премію імені Василя Стуса з рук засновника.

– Це протяглість поколінь, це про те, як з відходом легенд боротьби за незалежність їхня справа далі живе в таких ідеях та подіях, – додав Вадим Карп’як.

Що відомо про лауреатку премії імені Василя Стуса 2024

Тетяна Пилипчук – культурна менеджерка і волонтерка, директорка Харківського літературного музею, дослідниця української літератури 1920-х – 1930-х років.

З 2022 по 2024 роки вона курувала фестиваль П’ятий Харків, з 2021 року організовує роботу Харківської мистецької резиденції Слово.

Премію імені Василя Стуса заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щороку її вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції. З часу заснування премію отримали понад 70 українських митців.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 14:41:48