Україна і світ

Коли святкують Всеукраїнський день дошкілля в Україні у 2024 році


Всеукраїнський день дошкілля — це професійне свято працівників закладів дошкільної освіти.

Неофіційно свято почали відзначати у 2006 році за ініціативи загальноукраїнських видань для працівників дошкільної освіти, які прагнули привернути увагу до дитячих садків і дошкільного дитинства загалом. На державному рівні це свято почали відзначати у 2011 році.

Дізнаймося, що означає Всеукраїнський день дошкілля та якого числа він відзначається у 2024 році — читайте детальніше на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Всеукраїнський день дошкілля 2024: дата святкування

В Україні професійне свято працівників дошкільної освіти щороку відзначається у четверту неділю вересня.

Цього року Всеукраїнський день дошкілля відзначатиметься у неділю 29 вересня.

В цей день заведено вітати та вшановувати вихователів, завідувачів, психологів, методистів, логопедів та інших працівників дошкільних навчальних закладів.

Свято було запроваджено, щоб відзначити важливість їхньої роботи та подякувати за виховання та розвиток наймолодших громадян нашої країни. Адже професія вихователя та всіх працівників дошкільних установ вимагає великої самовіддачі, терпіння та любові до своєї справи.

Виховання дітей молодшого віку — непросте та відповідальне завдання. Не дарма кажуть, що дитячий садок — це перша школа життя малюка.

День дошкілля в Україні: історія свята

Всеукраїнський день дошкілля було офіційно запроваджено указом президента України № 629 від 13 квітня 2011 року Про заходи щодо забезпечення розвитку дошкільної освіти. Документ підкреслив важливість дошкільної освіти та необхідність підвищення її статусу у нашому суспільстві.

5 листопада 2010 року у Києві відбувся перший Всеукраїнський з’їзд працівників дошкільної освіти. У заході взяли участь понад 1 200 працівників дошкільної освіти з різних регіонів України, які ухвалили підтримку розвитку дошкільної освіти в Україні.

У 2011 році День дошкілля почали відзначати на державному рівні. У 2012 році асоціація працівників дошкільної освіти звернулася до Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України з проханням встановити дату святкування Дня працівників дошкільної освіти на всеукраїнському рівні.

Ініціатори прагнули:

  • підвищити престижність професії та популяризувати роботу працівників;
  • привернути увагу до спільноти педагогів дошкільної освіти.

Спочатку пропонувалося відзначати День працівників дошкільної освіти 27 вересня, але потім було вирішено запровадити свято в останню неділю вересня.

Як святкується Всеукраїнський день дошкілля в Україні

Святкується День дошкілля по-різному. Якою буде програма святкування – кожен заклад дошкільної освіти вирішує самостійно. Але зазвичай урочистості відбуваються на всеукраїнському, міських та районних рівнях. Проводиться конкурс Вихователь року, на якому відзначатимуться найкращі працівники цієї галузі.

Також можуть проводитись:

  • фахові конкурси;
  • мистецькі фестивалі;
  • тренінги, семінари та практикуми;
  • виставки творчих робіт;
  • майстеркласи, ігри;
  • благодійні концерти та усілякі акції на підтримку хворих дітей або дітей із соціально незахищених сімей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На спеціальних заходах можуть презентуватися нові методичні матеріали, збірники та посібники. Також можуть показуватись фільми про кращі місцеві ДНЗ, щоб відзначити роботу працівників.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 17:07:37