Україна і світ

Коли сіяти салат у відкритий ґрунт: терміни 2024

Листовий салат – невибаглива культура, але для гарного врожаю варто враховувати оптимальні терміни для його посадки. Коли садити салат у відкритий ґрунт – читайте на Фактах ICTV.

Коли сіяти салат у відкритий ґрунт

Налічують три різновиди салату – листовий, качанний і ромен. Вони мають власний період росту. У відкритому ґрунті качанні сорти салату готові до збору в другій половині травня, а також усе літо. Ромен більш холодостійкий, тому підходить для вирощування в холодний період.

Салат може давати до трьох врожаїв за рік, тому, щоб постійно мати свіжу зелень на городі, його можна підсівати кожні 2 тижні.

Зараз дивляться

Розгляньмо, коли можна садити листовий салат навесні.

У відкритий ґрунт салат можна сіяти починаючи з ранньої весни. Найкращим періодом вважається квітень та травень. Салат – холодостійка культура, тому добре переносить низькі температури, головне, щоб не було заморозків. Якщо температура повітря опуститься нижче -5° градусів, це може призвести до загибелі рослини. Для посадки салату навесні городники радять дочекатися середньодобової температури від 10 до 12 градусів.

Коли садити салат у відкритий ґрунт за місячним календарем 2024

Деякі городники дотримуються порад місячного календаря та обирають найбільш сприятливі дні для роботи.

За місячним календарем 2024 вдалими днями для посіву салату навесні будуть:

  • квітень — 5, з 7 до 13, 16, 17, 21, 22, з 25 до 27 числа;
  • травень — з 2 до 3, з 7 до 10, 13, 14, 17, 18, з 22 до 24, 30, 31 числа;
  • червень — з 1 до 3, 19, 20, з 26 до 30.

Фото: Рixabay

Правила посадки салату у відкритий ґрунт

Ми дізналися, коли сіяти салат у відкритий ґрунт, тепер розгляньмо основні нюанси посадки, оскільки від їхньої правильності також залежить майбутній урожай.

Для посадки салату навесні необхідно:

  • Перед висаджуванням салату, необхідно підібрати гарне місце на грядці. Ця рослина потребує великої кількості сонячного світла. Воно може бути як яскравим, так і розсіяним.
  • Земля має бути родючою, пухкою та помірно-вологою. Салат краще висівати на місцях проростання картоплі, капусти, зернових культур, селери або цибулі.
  • Добрива необхідно вносити у ґрунт до посадки, надалі салат не потребує підгодівлі. Навесні в землю необхідно внести кальцієво аміачну селітру для насичення ґрунту азотом у співвідношенні 80 кг на 1 га.
  • Для посіву салату потрібно зробити лунки, розташовані на відстані 15-20 сантиметрів одна від одної.
  • Насіння салату висівають на відстані 1-2 см один від одного, потім злегка прикопують й поливають.

Для прискорення росту та отримання більш раннього урожаю салату у відкритому ґрунті, можна додатково натягнути плівку поверх рослини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-03 18:45:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин