Україна і світ

Коли Росія стане в оборону і Україна зможе контратакувати – пояснення експертів

Водночас заступник директора українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь у своїх оцінках менш оптимістичний.

– Я вважаю, що те, скільки Росія може продовжувати свій наступ, залежить наразі від України, від наших партнерів. Якщо в України не буде сучасної авіації, не буде достатньо далекобійних засобів, якщо Україні не дозволять бити по російській території, тобто Росія не зможе спокійно створювати свої потужності і спроможності для наступальних дій по всій протяжності російсько-українського кордону, тоді Росія може наступати довго, – вважає Самусь.

За його словами, важливим фактором є ціни на нафту, які “явно не мають наміру знижуватися”.

– А раз так, в Росії буде достатньо фінансового ресурсу, щоб накачувати свою економіку нафтодоларами та іншою валютою, щоб продовжувати воювати, відновлювати своє озброєння та військову техніку, виплачувати понад $20 тис. премії для солдата, який підписує контракт і так далі. Тобто, якщо Україна не посилиться, то Росія може продовжувати цей наступ іще досить довго, – каже він.

Зараз, каже Самусь, за рахунок масового застосування керованих авіаційних бомб (КАБ) і переваги в артилерії російські війська “можуть продавлювати українську оборону, а ми не можемо це зупинити, бо не маємо інструментів”.

На думку експерта, мета росіян – до виборів у Сполучених Штатах окупувати увесь Донбас, а тому Кремль буде продовжувати це робити, допоки їм це дозволяють Збройні Сили України.


Чи може Україна піти в наступ, коли РФ буде в обороні

Начальник ГУР МО Кирило Буданов, оцінюючи виснаження російських військ, також вказував, що те, що після наступу РФ буде “спад та затишшя”, означає, що згодом ворог буде намагатись знов наступати.

І хоч командувач НГУ Півненко заявляв, що за цей час українській армії потрібно “сформувати наші підрозділи” та підготуватися, начальник ГУР МО попереджав про необхідність скористатися цією паузою.

– Все залежить більше не від ворога, а від нас — якими будуть наші дії. Чи ми просто будемо сидіти й чекати, мине чотири-п’ять місяців і все знову повториться. Чи будемо діяти. Дуже сподіваюся, що ми це розуміємо, – казав Буданов.

Ветеран АТО Євген Дикий повністю підтримав слова Буданова і додав, що українській армії, коли Росія стане в оборону, потрібно переходити в наступ.

Буданов абсолютно правий. Щоб Росія просто стала в оборону, щоб видихнувся російський наступ, нам достатньо просто триматись, як зараз. А от для того, щоб перейти вже в наступ і далі їх витісняти, далі їх добивати і саме помінятися з ними місцями, от для цього потрібні додаткові зусилля, – каже він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами експерта, Україні вже зараз потрібно готувати “достатньо чисельні резервні бригади”, які потім будуть перекинуті в більш потрібний момент.

Нам треба не просто витримати їхній цей тиск і дочекатися, доки видихнеться наступ. А нам за цей самий час треба розгортати максимально кампанію ударів по їхніх тилах і готувати резерви для активних дій на фронті. Тобто,  тільки-но вони видихнуться і стануть в оборону, отут ми маємо переходити в наступ, – вважає він.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-31 09:06:07