Україна і світ

Коли наступні вибори в Україні та чи можливе їх проведення під час війни

Фото: УНІАН

Згідно з Конституцією, вибори президента України мали відбутися в останню неділю березня. Перший тур мав проходити 31 березня, другий (у випадку призначення) — 21 квітня. Проте, через повномасштабне вторгнення Росії на територію України, проведення виборів нового глави держави було скасовано.

Коли наступні вибори в Україні та чи можливе їхнє проведення під час воєнного стану – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Коли вибори президента в Україні

Через повномасштабне вторгнення Росії на територію України, в державі був запроваджений воєнний стан, який триває з 24 лютого 2022 року.

Зараз дивляться

Продовження дії воєнного стану у 2024 році створює певні проблеми, пов’язані з президентськими виборами, оскільки під час дії воєнного стану проведення виборів заборонено. Водночас, виборчий кодекс України зобов’язує почати процес виборів президента не пізніше місяця з дня припинення або скасування воєнного стану.

Коли наступні вибори в Україні

Термін повноважень президента України Володимира Зеленського сплив у травні 2024 року, тому українців цікавить, коли будуть наступні вибори в Україні.

На жаль, поки триває воєнний стан, проведення президентських виборів в Україні неможливе. 

Згідно з законом Про правовий режим воєнного стану (стаття 19), проведення виборів президента України в умовах воєнного стану заборонене.

До того ж, держава має забезпечити голосування усіх громадян, які мають на це право, а під час війни це зробити неможливо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Отже, вибори та війна несумісні, тому голосування за нового президента України буде проходити після завершення воєнного стану в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-19 11:48:09