Україна і світ

Китай має заплатити за підтримку Росії у війні проти України – Столтенберг

Китаю доведеться зіткнутися з наслідками через підтримку повномасштабної війни Росії проти України, якщо він не змінить свою політику. 

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю BBC News. 

Столтенберг про підтримку Китаєм Росії у війні з Україною: деталі 

Столтенберг заявив, що Пекін намагається досягти обох результатів, підтримуючи військові зусилля Росії, і водночас намагаючись зберегти відносини з європейськими союзниками. 

Зараз дивляться

За словами генсека НАТО, така тактика Китаю не працюватиме у довгостроковій перспективі. 

У відповідь на запитання про те, що члени НАТО можуть зробити щодо підтримки Росії Китаєм, Єнс Столтенберг сказав, що тривають розмови про можливі санкції. 

Генсек зауважив, що Китай ділиться багатьма технологіями, зокрема такими як мікроелектроніка, які мають ключове значення для Росії у створенні ракет та зброї, яку країна-агресорка використовує у війні проти України. 

На якомусь етапі ми маємо розглянути певні економічні заходи, якщо Китай не змінить свою поведінку, наголосив Столтенберг.

Нагадаємо, що Пекін вже перебуває під деякими санкціями за підтримку Росії. Зокрема, минулого місяця США оголосили про обмеження, які стосуватимуться близько 20 компаній, що базуються в Китаї та Гонконгу. 

Водночас Китай продовжує захищати свій бізнес із Росією. Відтак, Китай заявляє, що він не продає летальну зброю і розсудливо ставиться до експорту товарів подвійного призначення відповідно до законів та правил. 

Генсек НАТО заявив, що Росія стає все більш ізольованою на світовій арені після того, як вона розпочала повномасштабну війну проти України у 2022 році.  

– Росія зараз все більше і більше приєднується до авторитарних лідерів, – заявив Столтенберг, перерахувавши Іран, Пекін і Північну Корею. 

Він нагадав, що Північна Корея відправила до Росії артилерійські снаряди, а натомість РФ надала передові технології для ракетної та ядерної програми Північної Кореї. 

– Таким чином Північна Корея допомагає Росії вести агресивну війну проти України, – зауважив Єнс Столтенберг. 

Повномасштабна війна в Україні триває вже 846-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 12:10:36