Україна і світ

Как создать свой сайт с нуля: пошаговая инструкция


Кожен в мережі Інтернет може створити сайт самостійно. Звичайно, що для початківця, який ще ніколи не мав досвіду створення сайту, такий процес може здатися складним через особливі навички та знання, які можуть знадобитися.

Проте це не так, адже існує достатньо спеціальних онлайн інструментів, за допомогою яких можна створити сайт безкоштовно та легко. В статті розкажемо детально про те, як створити сайт з нуля.

З чого почати

По-перше, вам потрібно зрозуміти з чого складається сайт:

Зараз дивляться
  • доменна назва сайту,
  • хостинг,
  • SSL-сертифікат,
  • сам сайт.

Домени – це унікальна назва, яка складається з придуманої користувачем частин та доменної зони. Вона слугує для сайту в якості електронної адреси в мережі, що дозволяє користувачам відкривати конкретний сайт у своєму браузері. Доменну назву потрібно зареєструвати мінімум на один рік у компанії доменного реєстратора.

Хостинг сайту потрібен для розміщення файлів та бази даних сайту, а також створення поштових електронних скриньок на основі домену. Хостингові послуги бувають різні, наприклад, віртуальний хостинг, віртуальний виділений сервер (VPS) та виділений сервер. Кожен з цих сервісів має свої особливості у використанні, переваги та недоліки. Обирати потрібно під технічні потреби вашого майбутнього вебсайту.

SSL-сертифікат – це продукт для налаштування безпечного з’єднання між браузером користувача та сервером, а також у зворотному порядку. Він також потрібен, щоб браузери не сповіщали користувача про небезпечний вебресурс при відкритті вашого домену.

Після покупки доменної назви та хостингу їх потрібно поєднати між собою за допомогою спеціальних DNS-записів. Це дозволить показувати вміст контенту сайту на хостингу, коли користувач відкриває сайт в браузері. SSL-сертифікат встановлюється на домені на хостингу.

Тому зробити сайт безкоштовно повністю не вийде, адже за домен, хостинг та SSL треба буде заплатити. Що ж до самого онлайн-ресурсу, то ми знаємо, як створити свій сайт безкоштовно – читайте про це далі.

як створити власний сайт

Фото: HOSTiQ

Як створити власний сайт

Щоб створити сайт безкоштовно в Україні, існує декілька способів:

  • використати конструктор сайтів, який провайдер надає разом з хостингом,
  • обрати CMS, яка не потребує оплати, та встановити її на хостингу.

Конструктор вебсайтів – це онлайн інструмент, який дозволяє швидко створювати прості сайти без необхідності роботи з кодом. Тобто не потрібно знати програмування, верстку чи дизайн, як у випадку створення сайту з нуля кодом. Працюючи з конструктором ви взаємодієте з інтуїтивно-зрозумілим інтерфейсом, який дозволяє легко змінювати шаблони сайтів.

Простий вебсайт можна створити за 30 хвилин. Проте, якщо ви хочете більш складний онлайн-ресурс, наприклад, інтернет-магазин, то потрібно буде більше часу для всіх налаштувань функціонала. Сайти створені за допомогою конструктора вже оптимізовані під різні мобільні пристрої. Можна створити навіть багатомовні версії та налаштувати SEO-оптимізацію.

Проте, звичайно, як і в будь-якого інструмента, конструктор сайтів має свої недоліки, наприклад:

  • Обмежена кількість шаблонів, не дозволяє створити на 100% унікальні вебресурси. Тому іноді користувачі можуть зустріти майже копії своїх сайтів в мережі.
  • Іноді використання деяких функцій конструктора може потребувати додаткової оплати, навіть якщо сам конструктор хостинг-провайдер надав як частину своїх хостингових-послуг.

CMS (Content Management System) – це системи управління контентом, які дозволяють легко створювати, редагувати та керувати вебсайтами без необхідності програмування. Вони схожі на конструктори сайтів, але мають більші можливості для створення унікальних сайтів та реалізації складного функціонала.

СMS-системи мають інтуїтивний і легкий у використанні інтерфейс, що дозволяє навіть людям без технічних знань створювати та редагувати вебсайти. Вони мають велику кількість розширень, плагінів та тем, які дозволяють розширити функціонал сайту за потребами користувача. Багато CMS мають вбудовані інструменти для оптимізації пошукової видимості або відповідні плагіни, що допомагає покращити позиції вашого сайту в пошукових системах.

Серед недоліків CMS-платформ можна виділити:

  • Деякі CMS можуть бути обмежені у можливостях кастомізації дизайну та функціоналу, що може ускладнити створення унікального вебсайта.
  • Використання популярних CMS може стати причиною атак хакерів, якщо не будуть вжиті необхідні заходи забезпечення безпеки.
  • Для складних змін або налаштувань може знадобитися допомога професіональних розробників.
  • Деякі CMS можуть бути платними або вимагати оплату за плагіни та розширення.

Використовувати можна як конструктор сайту, так і CMS-платформу для створення вашого сайту. Все залежить від ваших запитів. Тому спробуйте функціонал кожного з інструментів, щоб знайти найкращий для себе варіант.

Який процес створення вебсайта

Як створити свій сайт за допомогою конструктора чи CMS:

  • Крок 1. Виберіть шаблон, на основі якого ви будете створювати сайт. Дизайн обраного шаблону – це практично майбутній зовнішній вигляд вашого сайту, який включає гамму кольорів та основні шрифти, розташування меню та контенту.
  • Крок 2. Відкрийте шаблон у редакторі конструктора сайтів або встановіть його в CMS. 
  • Крок 3. Відредагуйте базові елементи шаблону відповідно до ваших потреб.
  • Крок 4. Розширте базовий функціонал шаблону, використовуючи плагіни та модулі. Наприклад, можна додати модулі оплати та доставки, карту, календар, кнопки соцмереж, онлайн-чат, контактну форму та багато іншого.
  • Крок 5. Додайте необхідний контент. Тут все залежить від ваших потреб та фантазії.
  • Крок 6. Перевірте адаптивність верстки до різних пристроїв та екранів.
  • Крок 7. Оптимізуйте SEO-налаштування за допомогою вбудованих або додаткових рішень.
  • Крок 8. Опублікуйте ваш вебсайт, щоб він став доступний користувачам у мережі.

Ось і все, що вам потрібно знати про те, як створити сайт безкоштовно. Бажаємо натхнення у створенні привабливого та прибуткового вебресурсу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: HOSTiQ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 15:23:06