Україна і світ

Кабмін визначив порядок видавання засобів захисту та протигазів від ядерного вибуху

Фото: Depositphotos

Кабінет міністрів України своєю постановою № 936 від 16 серпня поточного року ввів у дію нові правила, що регламентують Порядок забезпечення громадян України засобами індивідуального захисту в разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із застосуванням зброї масового ураження.

Факти ICTV дізнавалися, кого і за чий рахунок забезпечать протигазами від ядерного вибуху.

Кого забезпечать протигазами від радіації

Згідно з ухваленими змінами, місцеві органи влади, підприємства та державні установи зобов’язані забезпечити протигазами всі категорії населення, не зайняті на виробництві.

Зараз дивляться

Порядок розподілу протигазів під час ядерного вибуху:

  • Населення, що не працює. Забезпечення засобами захисту здійснюється місцевими адміністраціями за рахунок сформованих комунальних резервів. До цієї категорії входять особи з інвалідністю I і II груп, пенсіонери, діти до 16 років. Для цієї категорії громадян передбачені фільтрувальні протигази для захисту від бойових отруйних речовин.
  • Працівники підприємств. Підприємства, віднесені до категорії цивільного захисту, зобов’язані самостійно закуповувати і зберігати протигази для своїх співробітників, виходячи з розрахунку один протигаз на кожного працівника плюс додатковий резерв у 2%.
  • Державні службовці. Забезпечення протигазами здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Одягом спеціальним захисним, приладами радіаційної розвідки і дозиметричного контролю, приладами хімічної розвідки і контролю забезпечать працівників суб’єктів господарювання, які призначаються до складу територіальних формувань та територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту і не входять до складу об’єктових формувань та об’єктових спеціалізованих служб цивільного захисту, – Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними держадміністраціями, органами місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Організація видавання населенню засобів радіаційного та хімічного захисту

З метою ефективного реагування на можливі радіаційні та хімічні загрози центральні та місцеві органи влади, підприємства та організації розробляють детальні плани з видавання населенню засобів індивідуального захисту, протигазів у разі ядерного вибуху.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Передбачається створення мережі пунктів видавання, укомплектованих необхідним інвентарем і персоналом. Видавання засобів здійснюватиметься відповідно до чітко визначених алгоритмів, затверджених Державною службою з надзвичайних ситуацій. Засоби захисту надаватимуться населенню безоплатно та не підлягатимуть поверненню.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 20:52:00