Україна і світ

ІПСО Мир: в ЦПД пояснили заяви РФ про підрив Київської та Канівської дамб

Росія продовжує спроби з дестабілізації України в межах її дезінформаційної кампанії під назвою Мир. Зокрема, росіяни намагаються залякати жителів України загрозою нових терактів та підривом Київської ГЕС.

Про це повідомили у Центр протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО після заяв представників Росії про провокації на інфраструктурних об’єктах Київщини.

Київська ГЕС та Канівське водосховище: пояснення погроз РФ від ЦПД

Перед цим представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Україна нібито готується до знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища, щоб потім у цьому звинуватити Росію.

Зараз дивляться

– Цими заявами Кремль намагається викликати паніку серед українців. Паралельно в українське суспільство вкидаються наративи про необхідність “миру будь-якою ціною”, тобто де-факто капітуляції. Ворог розраховує, що українці під впливом страху будуть вимагати піти на поступки РФ, — пояснюють в ЦПД.

Попри спроби Захарової створити “алібі” перед вчинення теракту, продовжують в ЦПД, сьогодні у Росії відсутні засоби та можливості для знищення дамб біля Києва та Канева.

Знищити ці об’єкти ракетними ударами неможливо, а варіант підриву через диверсію виключений, оскільки дамби перебувають під посиленою охороною, — повідомили у Центрі.

ІПСО Мир – довідка: Дезінформаційна кампанія Мир, яку намагається просунути Росія, передбачає поширення наративу серед українців, щоб у війні з Росією українське населення погодилось на “мир будь-якою ціною”. Метою цієї інформаційної операції є розмивання української Формули миру в інформаційного простору Заходу, Глобального Півдня та України.

Заяви щодо Канівської та Київської дамби є продовженням погроз РФ

На думку військового та політичного оглядача групи Інформаційний спротив Олександра Коваленка, який також є експертом Українського центру дослідження проблем безпеки ім. Дмитра Тимчука, заяви Захарової про руйнування Київської ГЕС і Канівського водосховища є не просто шантажем, оскільки це вже застаріла практика.

Чи намагаються вони залякати нас? Так. Але навіщо і чому? У Росії прекрасно розуміють своє патове становище і саме тому через усі можливі їй ресурси, від балакучих голів рівня ЛГД (лідерів громадської думки, – Ред.), до продажних політиків рівня “Орбан”, нав’язують в інформаційному просторі наратив про мирні переговори і “припинення вогню”, – пише Коваленко.

За його словами, Росія впливає на посилення цієї думки виключно ультимативними методами і тому у травні, за місяць до початку саміту миру в Швейцарії, РФ розпочала наступ на Харківщині, намагаючись усіх залякати тим, що у неї начебто достатньо сил, аби продовжувати окупацію нових територій України та відкриття нових фронтів. а

Вже у липні, продовжує Коваленко, напередодні ювілейного саміту НАТО, Росія завдала терористичного ракетного удару по Україні й обрала для себе пріоритетом знищення цивільних цілей – дитяча лікарня Охматдит у Києві, інша медустанова, житлові будинки. За словами експерта, це є нічим іншим, як прямою погрозою “домовляйтеся, або ми продовжуватимемо вбивати ваших дітей”.

– Але цей шантаж отримав жорсткий осуд міжнародної спільноти і лише балакучі голови, розумовий розвиток яких не вищий за рівень равлика, за відповідне фінансове заохочення ретранслювали наратив про необхідність миритися. Тепер же нас намагаються залякати масштабними катастрофами на ГЕС… які вчинити Росії не під силу, але через свою впевнену риторику терорист намагається схилити нас до свого умиротворення, але, як і завжди, на його ж умовах, – пише він.

На думку експерта, все це відбувається, оскільки Росія у патовій ситуації.

– Я вже неодноразово підкреслював, що 2024-й рік – критичний для російського ВПК. Склади і центри зберігання з російською технікою практично повністю спустошені. Компенсувати втрати техніки щомісяця в тому обсязі, в якому є потреба, будемо скоро нічим. Надмірний людський ресурс не дає якісного ефекту. Ефективність наступальних дій, за максимальної інтенсифікації – низька. Якщо зіставити події в зоні бойових дій і ступінь активізації російських загроз із натяком на мирні переговори і припинення вогню, то вони безпосередньо пов’язані одна з одною, – пояснює він.

Відповідно, вважає Коваленко, Росія, яка загнана в кут, продовжить “несамовито атакувати” і “намагатиметься вкусити якомога болючіше”.

Фото: Укргідроенерго

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 20:15:05