Україна і світ

Ін’єкції ботокса, які можуть бути побічні ефекти, причини — CDC

Центри з контролю і профілактики захворювань США повідомили про негативні реакції на підроблений або неправильно використаний препарат ботокса у 22 жінок від 25 до 59 років.

Негативні симптоми

Більшість із жінок мали такі негативні симптоми, як нечіткість або двоїння в очах, утруднення ковтання і дихання, невиразне мовлення, втома і слабкість.

11 постраждалих довелося госпіталізувати. Шістьох жінок лікували від ботулізму – небезпечного і рідкісного захворювання, що вражає нервову систему, може призвести до паралічу м’язів і навіть смерті.

Зараз дивляться

Це викликало побоювання, що ботулотоксин може виходити за межі місця ін’єкції.

Причини

Виявилося, що всі 22 жінки отримали неліцензований ботокс від непідготовлених або некваліфікованих фахівців у місцях, які не є медичними закладами.

Тим часом у 2023 році зафіксували спалах отруєння ботулінічним токсином (67 випадків) серед людей, які проходили медичну процедуру для схуднення в приватній клініці в Ізмірі, Туреччина.

Питання якості

– Якщо ботулінічний токсин – якісний, він не викличе активної побічної дії, навіть якщо трохи виходить за межі місця ін’єкції, – пояснює Аш Мосахебі, професор пластичної хірургії в Університетському коледжі Лондона.

За словами експерта, пацієнт зазвичай отримує малу дозу токсину, яка не може викликати ботулізм. Однак проблема в тому, що в обігу чимало підробок. Вони погано виготовлені та погано контролюються.

Експерт зазначив, що неякісні процедури мали серйозні психологічні та емоційні наслідки.

– Приміром, неправильно розрахована косметологом доза ботулотоксину може спровокувати провисання повік, яке триває до шести місяців, – пояснює Мосахебі.

Як мінімізувати ризики

Експерти закликають звертатися тільки до ліцензованих медичних фахівців – в ідеалі до медичних установ.

Професор Мосахебі провів аналіз британської індустрії косметичних ін’єкцій і виявив, що 68% косметологів, які вводять ботокс, не є лікарями.

Утім, за правильного використання є всі підстави вважати ботокс безпечним препаратом, зазначає вчений.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-21 15:17:53

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин