Україна і світ

Грузинська суха аджика: простий рецепт, склад та поради щодо використання


Суха аджика – справжня знахідка, і не тільки взимку. Ця традиційна грузинська приправа дуже запашна та універсальна!

Отже, як приготувати вдома суху грузинську аджику, точний її склад та куди можна додавати суху аджику – читайте в нашому матеріалі.

Суха аджика: рецепт

Окрім спецій нам також знадобиться чиста та суха стилізована банка. Це допоможе зберегти приправу свіжою протягом тривалого часу.

Зараз дивляться

Суха аджика: склад

  • сушений червоний гострий перець – 400 г
  • часник сушений – 150 г
  • приправа уцхо-сунелі чи хмелі-сунелі – 40 г
  • мелений коріандр – 80 г
  • сушений базилік – 40 г
  • сіль дрібного помелу – 1 ст. л.

Як приготувати суху грузинську аджику: рецепт покроково

  1. До сушеного червоного перцю додаємо усі спеції в рекомендованій пропорції: часник, уцхо-сунелі чи хмелі-сунелі, мелений коріандр, сушений базилік і сіль.
  2. Усі спеції перемішуємо. Викладаємо суху аджику у скляні баночки та закриваємо кришками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зберігаємо приправу в темному сухому місці до 18 місяців. Важливо зберігати суху аджику так, щоб не попадали пряме сонячне проміння.

Куди можна додавати суху аджику

  • Маринування м’яса. Суха аджика прекрасно підходить для м’ясних страв. Для цього достатньо розтерти приправу між пальцями, залити невеликою кількістю води або червоного вина, щоб вона перетворилася на пасту, і змастити нею м’ясо перед приготуванням.
  • Покращення смаку рагу, супів та плову. Додайте дрібку сухої аджики під час приготування рагу, супу чи плову. Вона надасть страві грузинського акценту, а також збагатить їх ароматом і чудовим смаком.
  • Приправа для овочів. Суха аджика може стати чудовою приправою для овочевих страв. Посипте нею запечені чи смажені овочі для додаткової пікантності.
  • Гострий соус. Суху аджику можна перетворити на соус, змішавши її з оливковою олією та соком лимона чи яблучним оцтом. Цей соус чудово підходить до м’яса, риби та навіть до хліба як закуска.
  • Додайте суху аджику до маринадів для солінь — огірків, помідорів чи кабачків. Вона надасть їм яскравого та оригінального смаку.
  • Для справжніх гурманів – спробуйте додати трохи сухої аджики до дріжджового тіста для хліба. Вона додасть випічці особливий аромат та смак.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 15:49:20