Україна і світ

головні новини за 22 лютого 2024

22 лютого Велика Британія оголосила про новий пакет допомоги, в рамках якого в Україну будуть доставлені протитанкові ракети Brimstone. Також країна оголосила про санкції проти РФ – проти бойової здатності окупантів запровадять 50 обмежувальних заходів.

Крім того, відбулося важливе для України голосування у Бундестазі, під час якого депутати рекомендували надати нашій державі далекобійні ракети Taurus. Остаточне рішення має ухвалити канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Не обійшлось і без терору РФ. Країна-агресор вбила одну людину та поранила ще 9 осіб під час обстрілу села Костянтинопільське Курахівської громади Донецької області.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 22 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Голосування Бундестага за Taurus

22 лютого депутати Бундестагу проголосували за рекомендацію надати Україні далекобійні ракети Taurus. Перед цим пропозиція опозиції надати Україні ракети Taurus була відхилено.

– Це коаліційний документ, на відміну від опозиційного, який відхилили сьогодні трохи раніше, – написав заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки Єгор Чернєв у своєму Facebook.

Він зазначив, що тепер рішення має ухвалити канцлер Німеччини Олаф Шольц.

– Рішення за Шольцом. Градус питання поступово підвищуємо, щоб добитися результату, – додав Чернєв.

Ставка головнокомандувача

Президент України Володимир Зеленський провів ставку верховного головнокомандувача, на якій розглядалось питання постачання перших винищувачів F-16.

– Окрема закрита доповідь щодо всього, що стосується літаків F-16. Кількість у першій партії, терміни отримання. Підготовка інфраструктури та персоналу. Уточнили календар подальшого навчання пілотів, техніків та отримання наступних літаків, –розповів він.

Також обговорили фронт та постачання зброї, зокрема ситуацію на всіх основних напрямках, оборонні дії та окремі наступальні операції, а також надходження та витрати боєприпасів, ракет та дронів.

Крім того, детально було розглянуто ситуацію на Авдіївському та Південному напрямках.

Новий пакет допомоги від Британії

Велика Британія оголосила про новий пакет військової допомоги для України, у який увійдуть протитанкові ракети Brimstone.

– Сьогодні я можу оголосити про нову партію з 200 протитанкових ракет Брімстоун (Brimstone) як подальше посилення захисту України, – заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

Також він додав, що Британія навчатиме додаткову кількість українських військ разом з іншими союзниками, додавши, що разом вони проведуть навчання ще 10 000 осіб у першій половині 2024 року.

Крім того, Велика Британія оголосила про новий пакет санкцій проти РФ. Міністр закордонних справ Девід Камерон зазначив, що Лондон запровадить понад 50 обмежувальних заходів, спрямованих на виснаження бойового арсеналу окупантів, а також скорочення їхньої здатності запускати по Україні ракети та ударні дрони.

Законопроєкт про демобілізацію строковиків

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо демобілізації строковиків №11035.

Самого тексту законопроєкту чи пояснювальної записки щодо демобілізації строковиків на сайті Ради поки немає.

Народний депутат Олексій Гончаренко стверджує, що законопроєкт про демобілізацію можуть розглянути вже завтра.

На першій сторінці документа зазначається:

– Встановити, що при проведенні мобілізації, оголошеної указом президента України від 24 лютого 2022 року … військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких … закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені терміни … звільняються з військової служби у запас у строки, визначені указом президента України.

Обстріл села на Донеччині

РФ вдарила по селу Костянтинопільське Курахівської громади Донецької області. Країна-агресор атакувала населений пункт з Ураганів. По території села влучили 13 снарядів.

kostyantynopilske

Фото: Вадим Філашкін

Внаслідок атаки загинула одна людина та ще дев’ять осіб були поранені. Серед постраждалих четверо підлітків: 12, 14, 15 і 16 років. Усім пораненим надали необхідну медичну допомогу.

Крім того, було пошкоджено чимало будинків. Нині триває огляд території та встановлюються точні наслідки обстрілу.

Безпекова угода з Данією

Данія оголосила про підписання з Україною безпекової угоди. 

Документ передбачає, що Данія зобов’язується підтримувати Україну як у військовій, так і в цивільній сферах протягом наступних десяти років.

– Це найсерйозніша ситуація у сфері політики безпеки з часів закінчення холодної війни. І данський уряд не може підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не будемо стояти разом, Україна не встоїть, і тоді потенційно не встоїть і Європа, – сказала прем’єр-міністерка країни Метте Фредеріксен.

Також 22 лютого уряд Данії анонсував новий пакет військової допомоги для України на суму 1,7 млрд крон ($247,4 млн) і очікує, що більше країн виділять допомогу без зволікання.

Схвалення Європарламентом €50 млрд для України

Профільні комітети Європарламенту підтримали рішення про програму фінансової допомоги для України на €50 млрд.

– Комітет у закордонних справах Європейського парламенту єдиний у підтримці України. Ми щойно схвалили Ukraine Facility, фінансову допомогу у розмірі €50 млрд на наступні роки, – написала у мережі Х депутат ЄП Віола фон Крамон.

Вона зазначила, що на пленарному засіданні наступного тижня у Страсбурзі весь Європарламент знову буде солідарний з Україною.

Погодження зустрічі урядів Польщі та України щодо кордону

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що представники урядів Польщі та України зустрінуться 28 березня у Варшаві для вирішення питання з блокуванням українсько-польського кордону, а до цього обидві країни працюватимуть на технічному рівні.

– Ще перебуваючи в Києві ми вирішили з президентом Зеленським і прем’єром Шмигалем, що перебуватимемо у постійному контакті. Я домовився зі Шмигалем, що зустріч двох урядів відбудеться у Варшаві 28 березня. І я маю сподівання, що до того часу технічні розмови на рівні міністрів і заступників міністрів призведуть до моменту, в якому ця зустріч буде корисною як для кордону, так і взаємного товарообміну, – наголосив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-22 21:06:48

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин