Україна і світ

експерти розповіли про майбутні виклики

Місто, яке до війни стрімко розвивалося і перевтілювалося, нині частково зруйноване. Ще до повномаштабного вторгнення у Маріуполі жило до півмільйона людей. Та у перші дні російського наступу більшість маріупольців були змушені покинути рідні домівки. Серед них і міський голова Вадим Бойченко. Але всі ці два роки він шукав ресурси і розробляв концепцію відновлення Маріуполя після деокупації.

– Наприкінці літа у вересні вже буде згуртований такий план. Сьогодні попередньо ми уже можемо сказати, що це 154 проєкти, це 14 тисяч людей професійно підготовлених, які мають поїхати у Маріуполь і почати це швидке відновлення. Це 650 одиниць техніки і 750 мільйонів євро інвестицій, – повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Та відбудова інфраструктури міст Донеччини та Луганщини це лише частина завдань після деокупації. Один з голованих викликів – повернення на звільнені території української влади. Адже частина цих регіонів окуповані росіянами уже десять років.

– Питанням інституційного відновлення окупованих областей на сьогоднішній день мало хто займається. Це дійсно має бути державна політика у цій сфері. і для нас дуже важливо перш за все визначитися, яким чином будуть організовані органи влади на цих територіях, – додав директор програми Демократія і належне врядування Міжнародного фонду Відродження Олексій Орловський.

Зараз дивляться

Форум Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування

За десять років війни, ми й досі не маємо чіткої дорожньої карти з реінтеграції Донеччини та Луганщини. Тож Асоціація сприяння самоорганізації населення за підтримки МФ Відродження у Києві провели форум Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування.

Організатори наголошують, Україна має демонструвати, що Донбас – це не лише зруйнована і замінована територія. Цей український регіон має майбутнє. І державі вже зараз потрібно закладати законодавче підґрунтя і готувати правила життя після деокупації.

– З нашої точки зору це мають бути окремі державні програми. це мають бути підготовка вже відповідних посадових осіб, – каже Олексій Орловський.

Лише за попередніми підрахунками на звільнений Донбас потрібно буде відправити кілька десятків тисяч представників влади. Запровадити перехідну систему правосуддя, тимчасові адміністрації і переглянути межі територіальних громад.

– Звичайно, коли ми говоримо про довгий період відсутності української влади на певних територіях, то питання повернення до виборів, до виборчої демократії воно дискутивне. Треба певний час, щоб максимально відновити контроль України і це можуть бути роки і треба шукати цей конценсус з демократичними нормами, – говорить перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

У парламенті переконують нині готують відповідну законодавчу базу. Документи мають відповідати Європейським стандартам, але враховувати і наші реальності. А уряд вже до кінця червня створить та схвалить Стратегію деокупації та План її реалізації. Паралельно Асоціація сприяння самоорганізації населення за підтримки МФ Відродження надасть державі свої напрацювання і рекомендації, аби реінтеграція була не лише на папері, але справді дієвою.

Війна в Україні, Маріуполь

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-01 18:09:17