Суспільне мовлення

Дрогобицьку солеварню виставлять на аукціон: що відомо

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Технологія видобутку солі у Дрогобицькій солеварні незмінна століттями. Там добувають ропу, з якої виварюють до 60 тонн солі на місяць. Якщо оновити обладнання, то об’єми можна збільшити. Проте кількість солі, яку можна виготовляти, обмежена, каже директор підприємства.

“Є обмежений дебет добування ропи в день, грубо кажучи, це 50 кубів, з них можна виварити 15 тонн солі на день максимально, а в місяць — це 450 тонн. Все, більше зробити нереально з тими покладами ропи. А 450 тонн солі — це ніщо для України”, — говорить директор Олег Петренко.

Завод у Дрогобичі є державним підприємством. Зараз солеварню готують до приватизації.

“Підприємство має потенціал для розвитку, однак в державній власності — це найскладніше, тому що більший податок. 80 відсотків з чистого прибутку ми платимо в державу і на розвиток фактично нічого не залишається. Комунальна власність чи приватна зменшують ці обмеження і кошти можна буде використовувати на розвиток підприємства”, — каже директор солеварні.

За словами начальника регіонального відділення Фонду держмайна Миколи Іщука, підприємство на сьогодні є нерентабельним і збитковим. Станом на кінець 2023 року там була заборгованість у 2,7 млн гривень.

“100% умовою продажу є збереження виробництва, оскільки це є історико-культурна спадщина місцевого значення, це є свого роду унікальне виробництво. Збереження буде і для інвестора вигідне, і для місцевого самоврядування також, тому що інвестор, хто би туди не прийшов, то він однозначно буде робити туристичну складову для прибутку свого підприємства, оскільки все одно кількість тої ропи, яку можна там видобувати, вона є обмежена в кількості, дебет там невисокий”, — розповідає Микола Іщук.

Проти приватизації Дрогобицької солеварні зареєстрували петицію. З такою ініціативою виступила місцева жителька Ірина Копилова.

“Коли перейде у приватну власність, ми не знаємо, куди підуть кошти, чи буде дозволено проводити екскурсії, чи не зміниться якість цієї солі, яка є чиста, без всяких домішок. Тому є багато моментів і я вважаю, що солеварня має перебувати на балансі міста”, — каже Ірина Копилова.

За те, щоб передати солеварню у комунальну власність, виступає і Дрогобицька міська рада.

“Ні один дрогобичанин не погодиться з тим, щоб наша солеварня перейшла в чиїсь приватні руки, більше того, всі інвестори, з якими ми вели перемовини, вони готові були вкладати кошти для того, щоб відновити нашу солеварню, але тільки у формі комунальної власності”, — говорить мер Дрогобича Тарас Кучма.

За словами начальника регіонального відділення Фонду держмайна Миколи Іщука, провести аукціон з продажу Дрогобицької солеварні планують у листопаді. Стартова ціна буде 57 мільйонів 600 тисяч гривень.

У листопаді планують провести аукціон із продажу найстарішого підприємства в Україні — солеварні у Дрогобичі. Зараз вона перебуває у власності держави. Проти приватизації Дрогобицької солеварні зареєстрували петицію. Авторка просить передати солеварню на баланс міста.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Технологія видобутку солі у Дрогобицькій солеварні незмінна століттями. Там добувають ропу, з якої виварюють до 60 тонн солі на місяць. Якщо оновити обладнання, то об’єми можна збільшити. Проте кількість солі, яку можна виготовляти, обмежена, каже директор підприємства.

“Є обмежений дебет добування ропи в день, грубо кажучи, це 50 кубів, з них можна виварити 15 тонн солі на день максимально, а в місяць — це 450 тонн. Все, більше зробити нереально з тими покладами ропи. А 450 тонн солі — це ніщо для України”, — говорить директор Олег Петренко.

Технологія видобутку і виварювання солі в Дрогобичі є незмінною протягом століть. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Завод у Дрогобичі є державним підприємством. Зараз солеварню готують до приватизації.

“Підприємство має потенціал для розвитку, однак в державній власності — це найскладніше, тому що більший податок. 80 відсотків з чистого прибутку ми платимо в державу і на розвиток фактично нічого не залишається. Комунальна власність чи приватна зменшують ці обмеження і кошти можна буде використовувати на розвиток підприємства”, — каже директор солеварні.

За словами начальника регіонального відділення Фонду держмайна Миколи Іщука, підприємство на сьогодні є нерентабельним і збитковим. Станом на кінець 2023 року там була заборгованість у 2,7 млн гривень.

“100% умовою продажу є збереження виробництва, оскільки це є історико-культурна спадщина місцевого значення, це є свого роду унікальне виробництво. Збереження буде і для інвестора вигідне, і для місцевого самоврядування також, тому що інвестор, хто би туди не прийшов, то він однозначно буде робити туристичну складову для прибутку свого підприємства, оскільки все одно кількість тої ропи, яку можна там видобувати, вона є обмежена в кількості, дебет там невисокий”, — розповідає Микола Іщук.

На підприємстві сіль виварюють з ропи
На підприємстві сіль виварюють з ропи. Суспільне Львів

Проти приватизації Дрогобицької солеварні зареєстрували петицію. З такою ініціативою виступила місцева жителька Ірина Копилова.

“Коли перейде у приватну власність, ми не знаємо, куди підуть кошти, чи буде дозволено проводити екскурсії, чи не зміниться якість цієї солі, яка є чиста, без всяких домішок. Тому є багато моментів і я вважаю, що солеварня має перебувати на балансі міста”, — каже Ірина Копилова.

Територія Дрогобицької солеварні
Територія Дрогобицької солеварні. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

За те, щоб передати солеварню у комунальну власність, виступає і Дрогобицька міська рада.

“Ні один дрогобичанин не погодиться з тим, щоб наша солеварня перейшла в чиїсь приватні руки, більше того, всі інвестори, з якими ми вели перемовини, вони готові були вкладати кошти для того, щоб відновити нашу солеварню, але тільки у формі комунальної власності”, — говорить мер Дрогобича Тарас Кучма.

За словами начальника регіонального відділення Фонду держмайна Миколи Іщука, провести аукціон з продажу Дрогобицької солеварні планують у листопаді. Стартова ціна буде 57 мільйонів 600 тисяч гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Технологія видобутку і виварювання солі в Дрогобичі є незмінною протягом століть
На підприємстві сіль виварюють з ропи
Територія Дрогобицької солеварні

Джерело: Суспільне мовлення України