Україна і світ

Дев’ять людей померли, заразившись лістерією: в США найбільший спалах за понад 10 років


У США дев’ять осіб померли, а близько 60 захворіли через отруєння лістерією. Її виявили у м’ясних делікатесах і нарізках, які продавалися в одному з популярних гастрономів під назвою “Голова кабана”. Закладу довелося відізвати з продажу понад три тони м’ясної продукції.

Звинувачують “Голову кабана”

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), цей найбільший з 2011 року спалах лістеріозу розпочався наприкінці травня цього року.

Бактерія Listeria досить витривала і може виживати та навіть розвиватися під час охолодження.

Зараз дивляться

Лістеріоз важко завчасно виявити, оскільки симптоми можуть виникнути іноді й через 10 тижнів після вживання зараженої їжі.

Цього разу джерело хвороби теж вдалося виявити не одразу. Лише після смерті в лікарні 88-річного чоловіка, у якого бактерія призвела до незворотного пошкодження мозку, вирішили перевірити рештки паштету, який він купив у “Голові Кабана” і вживав незадовго до госпіталізації.

В цьому паштеті і виявили лістерії у великій кількості.

Відкликали паштет, нарізки, ковбаси і сосиски

Представники гастроному спочатку відкликали печінковий паштет, але згодом включили до списку ризикованих всі продукти –  нарізки, розфасовані ковбаси, сосиски та бекон.

Лістерія є особливо небезпечною для людей похилого віку, вагітних жінок та осіб з ослабленою імунною системою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Представники CDC закликали споживачів перевірити свої холодильники на наявність відкликаних продуктів. А також ретельно очистити та продезінфікувати холодильник, кухонні дошки та  посуд.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 14:49:49