Україна і світ

чому Росія це робить і скільки таких випадків відомо

Фото: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти вже не вперше жорстоко вбивають українських захисників на полі бою. Про один з таких випадків у Донецькій області стало відомо нещодавно від Офісу генерального прокурора України.

Обезголовлення українського військового у Донецькій області

Як повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін, керівники одного з підрозділів окупаційних військ РФ у Волноваському районі Донеччини віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, а вбивати з варварською жорстокістю, обезголовлюючи їх.

Один з таких випадків помітили у Донецькій області під час проведення аеророзвідки на одній з бойових позицій.

Зараз дивляться

Фото: Генеральний прокурор України Андрій Костін

Так, українські захисники побачили пошкоджено броньований автомобіль. На ньому вони помітили жахливу знахідку – відрізану голову одного з українських воїнів.

У прокуратурі розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Станом на 4 червня, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими.

Близько 27 кримінальних проваджень розслідується за фактами страти 61 українського військовополоненого. У цих провадженнях повідомлено про підозру чотирьом військовослужбовцям РФ.

До суду скеровано обвинувальні акти проти двох російських окупантів. Вже отримано один вирок, заявили в Офісі генерального прокурора України.

Катування українців у російському полоні

Зараз офіційно українській прокуратурі відомо про близько 2,2 тис. потерпілих, яких піддавали тортурам та нелюдському поводженню в російському полоні.

– Кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів, – стверджує генпрокурор Андрій Костін.

Фото: Офіс генерального прокурора

За його словами, військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах, а за спілкування українською мовою їх починають бити. Відомо про випадки катування електрострумом.

Інколи українці, які повернулися з полону, розповідали про те, як стали свідками вбивств інших полонених.

Андрій Костін заявив, що Росія створила цілу систему з утримання українських полонених. Так, вдалося встановити щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах РФ.

Воєнні злочини РФ не мають залишитися безкарними

Генпрокурор звернув увагу, що дії російських солдатів є грубим порушенням статей Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Водночас генеральний прокурор вважає, що злочини Кремля не мають залишитися безкарними, а також він закликав весь цивілізований світ до ізоляції та покарання країни-агресора.

На думку генерального прокурора, воєнні злочини РФ – не поодинокі інциденти, а спланована стратегія російського режиму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 22:02:08