Україна і світ

Чим підживити кукурудзу у домашніх умовах: народні способи

Нині триває сезон робіт на городі та у саду, господарі старанно піклуються про майбутній врожай, вносячи добрива, зокрема й у зернові культури. Чим підживити кукурудзу у домашніх умовах і як це зробити правильно – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Навіщо підживлювати кукурудзу

Кукурудза є зерновою культурою та, як і будь-який продукт, має свою користь. У ній велика кількість вітаміну Е, А і С та мікроелементів калію, кальцію, натрію, нікелю, фосфору і магнію. Також містить рослина й кислоти – нікотинову та фолієву. Тож гарний врожай кукурудзи точно не буде зайвим на вашому столі та наповнить ваші клітини важливими елементами. А щоб кукурудза виросла здоровою, треба підживити рослину.

– Підживлення кукурудзи допоможе їй отримати необхідні поживні речовини для росту та розвитку, а також підвищити врожайність, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Крім того, внесення добрив у ґрунт дозволить оптимізувати розвиток кореневої системи та підсилити використання рослинами елементів живлення з землі й добрив. Це дає можливість прискорити повноцінне закладання репродуктивних органів (качанів) та отримати хороший урожай.

Зараз дивляться

До того ж, підживлюючи кукурудзу у домашніх умовах, ви сприяєте хворобо- і посухостійкості рослини та покращуєте якісні показники врожаю.

Коли і чим підживлювати кукурудзу

Кукурудзу варто підживлювати хоча б двічі під час її розвитку. Перший етап внесення добрив має відбутися у період утворення 4-6 листків, другий – коли з’являться 7-9 листків.

Важливу роль у ці періоди відіграють певні мікроелементи, їх і треба вносити у ґрунт разом із добривами. Це не лише сприяє кращому засвоюванню основних елементів, а й покращує фізіологічні процеси у рослині.

Найбільш необхідні мікроелементи у фазі трьох-семи листків – це сірка, цинк, магній. У цей період закладається кількість зерна і якість качанів. Важливо правильно поєднати ці речовини з азотною підгодівлею, яка впливає на якісний показник зерна. Кукурудза добре реагує на листове підживлення карбамідом (6 кг на 100 л води).

Однак варто пам’ятати, що карбамід може бути токсичним для молодого листя в у фазі 3-5 листків, залишаючи опіки на зелених частинах рослини.

Для забезпечення потреби кукурудзи в цинку можна внесенням Плантоніт Цинк в нормі від 1л/га. Загалом, щоб перекрити нестачу цього мікроелементу у ґрунті, на 7-8 т/га врожайності необхідно майже 3 кг/га цинку.

А щоб закрити дефіцит кукурудзи у калії, який дуже важливий під час першої половини вегетації, та інших мікроелементах, можна звернути увагу на добрива марки Плантоніт Кукурудза. Вони містять повний комплекс мікроелементів, необхідних для формування гарного урожаю кукурудзи.

Фото: Pixabay

У період 7-9 листків ефективні мікродобрива. Підживлення у цей період сприяє підсиленому споживанню основних елементів з ґрунту. Рекомендовано вносити комплексне добриво Інтермаг – Кукурудза та хелат цинку (Хелат Zn-15). Застосування останнього під час вирощування кукурудзи є обов’язковим, оскільки за його участі в рослинах синтезується хлорофіл, амінокислоти та вітаміни групи В, Р, С.

Крім того, у якості підживлення кукурудзи рекомендовано вносити мікродобриво Аміно Ультра Cu-24. Його перевагою є хелатна форма та невеликі витрати: норма внесення приблизно 1-2 л/га.

Чим підживити кукурудзу у домашніх умовах

Звісно, можна придбати мінеральні добрива: карбамід, суперфосфат чи сульфат калію, але є й народні способи підживлення кукурудзи. З них можна застосувати перегній, компост, золу чи настій трав.

– У домашніх умовах кукурудзу можна підживити багатими на органічні елементи органічними добривами: перегноєм, компостом чи золою, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

  • Гній та компост

На практиці найчастіше застосовують рідкий гній від худоби. Його вносять після розбавлення водою за допомогою розкидачів рідких добрив.

– За внесення добрив перед посівом кукурудзи додайте 10-20 літрів компосту або перегною на 1 м² ґрунту та перекопайте його, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Як зазначає фахівець, у фазі 3-5 листків можна провести позакореневе підживлення розчином компосту або перегною з розрахунку 1 л на 10 л води.

Внесіть 200-300 г дерев’яної золи на 10 м² ґрунту, перемішавши з землею.

Господарі досить часто використовують різні відвари для підживлення кукурудзи. І це дає свої результати – спостерігається помітний приріст зеленої маси, а початки починають формуватися ефективніше.

Для приготування настою з трав потрібно підготувати бочку об’ємом 200-220 л.  Знадобиться не менш ніж 50 кг трави – кропиви, чистотілу, пирію повзучого або реп’яха.

Фото: Pixabay

Засипьте у ємність скошену траву, утрамбуйте та залийте водою, заповнюючи 90 % об’єму. Далі закрийте бочку кришкою та виставте її на сонце. Там її потрібно залишити на 5-8 днів.

Після етапу бродіння потрібно вилами дістати залишки трави (її можна використовувати як мульчу на грядках із помідорами, баклажанами або перцями) – все, розчин готовий.

Його застосовують лише після розведення у 10-15 разів. Беруть 1 л рідкого добрива і заливають в лійку об’ємом 12-15 л, дозаповнюють чистою водою і перемішують.

Отриманим розчином поливають кукурудзу. Витрата становить 5-7 л на 1 м2. Таку підгодівлю можна проводити з періодичністю 15-20 днів.

Догляд за кукурудзою: загальні поради для гарного врожаю

Важливо правильно розмістити грядки з кукурудзою – це має бути сонячне місце.

– Висівайте кукурудзу на сонячних, відкритих місцях. Регулярно прополюйте кукурудзу, щоб видалити бур’яни, які конкурують з нею за воду та поживні речовини, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Час від часу оглядайте кукурудзу на наявність шкідників і хвороб, вживайте заходів для боротьби з ними за перших ознаках.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чим підживити кавуни, коли це краще робити та як проводити маніпуляцію правильно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-16 17:57:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин