Україна і світ

Чим обробити виноград після цвітіння: ефективні способи

Дослідження говорять, що виноград містить багато корисних поживних речовин, що поліпшує загальне самопочуття. Так, вітамін К підтримує здоров’я кісток, також ягідка має низький вміст жиру, натрію та холестерину. І, звісно, краще, якщо ви самостійно виростили смачний та корисний врожай, але для цього варто чимало знати про особливості рослини. Як доглядати за виноградом після цвітіння, чим обробити та навіщо це взагалі робити – читайте детальніше у матеріалі Фактів ICTV.

Виноград після цвітіння: навіщо обробляти

Важливою частиною у догляді за виноградом є обробка лози від шкідників і хвороб. Її не варто уникнути, оскільки спори грибка живучі і можуть вразити виноград у будь-який період, незалежно від пори року чи кліматичних умов.

– Вчасна обробка винограду після цвітіння дозволить захистити його від хвороб та шкідників, попередити осипання зав’язі, стимулювати ріст та розвиток ягід, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож обробка винограду після цвітіння є важливою частиною догляду.

Зараз дивляться

Обробка винограду після цвітіння: що буде якщо не провести маніпуляцію

Якщо не обробити виноград після цвітіння, то є високий ризик розвитку небезпечних хвороб – оїдіуму, мілдью, антракнозу, сірої та білої гнилі, чорної плямистості, кліщів.

– Нехтування обробками може призвести до розвитку хвороб оїдіуму, антракнозу, гнилі, а також розповсюдження шкідників павутинного кліща, листоїдів та інших, – наголошує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

А виноград досить схильний до перелічених хвороб, тож сподіватися на вдачу, не варто.

Чим обробити виноград після цвітіння

Виноград можна обробляти, як народними, так і магазинними засобами.

-З народних засобів обробки можна провести настоями часнику, тютюну, або розчином марганцівки, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

  • Розчин марганцівки

На 10 л води візьміть 5 г кристаликів. Обприскуйте кілька разів на місяць. Цей засіб захищає від сірої гнилі та оїдіуму.

Фото: depositphotos

  • Настій часнику

Настій часнику має велику кількість фітонцидів, ефірних масел. Його можна успішно застосовувати у боротьбі проти плодожерки, попелиці, мідяниць, кліщів. Для приготування настою часнику необхідно розчавити на м’ясорубці 150–200 грамів головок, додати 10 літрів води, добре розмішати, витримати 5–7 днів, процідити й обробити виноград або інші рослини.

часник

Фото: Pexels

Свіжий розчин діє швидко, на другий день після обприскування шкідники гинуть.

Настій тютюну

Витрусіть тютюн з найдешевших сигарет, видаливши фільтри. Знадобиться один стакан. Залийте сировину трьома-чотирма літрами окропу і дайте настоятися 24 години. Потім настій потрібно процідити і обробити їм уражені рослини з обприскувача – зверху і знизу листя.

Також для обробки винограду застосовують й інші народні засоби – розчин соди, мильний розчин та дерев’яну золу, а також настій томатного бадилля.

Знадобиться дві столові ложки соди, 10 крапель йоду, 50 г рідкого мила на 10 л води. Необхідно змішати всі ці інгредієнти та обприскати виноград.

Фото: pixabay

  • Мильний розчин

Візьміть 100 г дьогтьового мила на 10 л води.

  • Настій томатного бадилля

Один із найліпших засобів проти попелиці. Подрібніть томатне бадилля та заповніть 1,5 кг цієї крихти відро на 15 л. Далі ємність потрібно залити 10 л води та настоювати три-чотири години. Далі варто процідити розчин, після чого можна обприскувати виноградну лозу, приділяючи особливу увагу місцям концентрації попелиці.

  • Дерев’яна зола

Цей народний засіб не лише гарно бореться з попелицею, проте й зі шкідниками. Речовина здатна зміцнити місцевий імунітет рослини, як і калійне підживлення винограду. На відро 5 л знадобиться одна склянка добре просіяної деревної золи. Розчин варто настоювати 12-24 години.

Виноград після цвітіння: чим обробити

З магазинних препаратів, при не критичному прояві хвороб чи шкідників, експерт рекомендує обирати нетоксичні біопрепарати: МікоХелп і Актоверм. Якщо виноград досить сильно уражений тією чи іншою хворобою, можна вдатися до обробок хімічними засобами: Хорус, Квадріс та Актеллік.

Як правильно обробляти виноград після цвітіння

Застосовувати вищевказані препарати варто, згідно інструкції. Однак окрім написаної на зворотному боці того чи іншого засобу інформації, є ще низка важливих правил.

По-перше, обприскувати виноград потрібно тільки після дощу, чекаючи трохи більш як дві години.

– Обробку найкраще проводити у суху, похмуру, безвітряну погоду. Найоптимальніший час – вечір чи ранок, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

По-друге, не забувайте перед проведенням маніпуляції обов’язково подбати про засоби безпеки. Всі дії важливо виконувати у рукавичках.

По-третє, застосовуйте препарати комбінованої властивості, а у середині літа припиняйте лікувати рослини.

Важливим правилом також є схема проведення обробки винограду– її варто здійснювати зверху донизу.

Догляд після обробки винограду

Багатьох господарів цікавить питання, чи варто поливати виноград одразу після обробки. Наш експерт каже, що це можна зробити через добу після проведення маніпуляції.

– Поливати виноград можна через добу після обробки, коли препарат засвоється рослиною, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Полив рекомендовано здійснювати навколо кореневої системи, щоб не зволожувати листя.

Також він радить звернути увагу на стан рослин після обробки.

– Якщо помітите сліди опіків чи інших пошкоджень – припиніть використання цього препарату або зменшіть концентрацію розчину, – наголошує він.

Іноді над кущами винограду роблять навіс з прозорого матеріалу, який буде захищати листя від дощу.

І пам’ятайте, що у догляді за виноградом важливо своєчасно видаляти з ділянки рослинні відходи, зокрема, листя, що опало.

До речі, раніше Факти ICTV писали, як заморозити виноград на зиму, щоб не зіпсувалися ягоди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-07 13:44:06