Україна і світ

Чим небезпечна сарана для людини – пояснює експерт

Не так давно велику популяцію сарани виявили на Харківщині, а саме у Слобожанській громаді, а також в Одеській області. В інших районах нашої країни ця комаха теж спостерігається, однак у поодинокій фазі. Проте за певних умов шкідник може масово розмножитися будь-де. Чим сарана небезпечна для людини та які хвороби може переносити – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

Особливості сарани

В умовах нашої країни з цієї родини досить поширені сарана італійська, або прус, перелітна, або азіатська, та її підвиди: середньоруська, мароканська і різні види кобилок — блакитнокрила, темнокрила, біло-смугаста, чорно-смугаста, безкрила, лучна та інші. Так, можна зустріти до 20 видів сарани в Україні.

Загалом сарана належить до шкідливих видів комах ряду прямокрилих підряду сараноподібних, які здатні збиратися у зграї. За масового розмноження вони знищують посіви сільськогосподарських культур на великих площах. В Україні значення сарани як шкідника зведено до мінімуму.

Зараз дивляться

– Сарана – це сукупність декількох видів рослиноїдних комах, що здатні збиратись у великі зграї і знищувати посіви. На стадії личинки вона може розвиватись або у поодиноку, або у стадну форми, залежно від того, скільки личинок родичів її оточують, – зауважує наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

В Україні найнебезпечнішими видами є сарана перелітна і прус італійський. Розміри цих видів комах становлять від двох до десяти сантиметрів завдовжки.

Сарана перелітна має дуже широку область поширення. Вона живе і в пустелях, і в місцях, де досить волого та холодно.

Причини масового поширення сарани

Сарана може у певній місцевості жити роками та не розмножуватися. Тоді вона не є небезпечною. Але певна комбінація факторів може дати поштовх до її масового поширення. І ось тоді треба бити на сполох.

Головним чинником, який впливає на масове поширення сарани, є погода. Так, розмноження стадних видів саранових відбуваються зазвичай після двох-трьох спекотних і сухих років. Саме тоді виникає високий ризик появи осередків скупчення шкідника. Також підвищена вологість, яка є наслідком великої кількості опадів, є важливою умовою для появи масової популяції сарани.

Фото: Pixabay

До того ж, це можуть бути певні чинники пов’язані з діяльністю людини. Тобто поєднання двох основних факторів – природнього та антропогенного, спричиняє розмноження сарани у більшій кількості, ніж завжди. А коли личинки розвиваються великими зграями, вони здатні долати більші відстані.

Чим небезпечна сарана для рослин

У певній кількості сарана не є шкідливою, однак за масового поширення здатна знищити левову частку врожаю.

Сарана харчується листям, стеблами, квітами рослин та здатна завдавати великої шкоди сільськогосподарським угіддям.

– Для рослин сарана небезпечна у стадній формі, коли відбуваються її масові спалахи розмноження, через сукупність багатьох факторів. У такі періоди, мігруючи на великі відстані, ці комахи можуть поїдати величезну кількість рослин, – розповідає наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

Найбільше пошкоджуються шкідниками дводольні види рослин: соняшник, буряки, картопля, овочі, баштанні, бобові, щириця, лобода. Сарана небезпечна тим, що під час масової міграції може бути знищений весь посів у найкоротші терміни. У такому випадку недобір урожаю може становити від 25% і сягати навіть 100%.

Чим сарана небезпечна для людини

Коли читаєш новини про масове поширення сарани, одразу постає питання, чим вона небезпечна для людини. Деяких хвилює питання, чи може комаха вкусити. Тут однозначна відповідь – ні, оскільки сарана травоїдна комаха, у якої немає зубів.

– Саранові – виключно рослиноїдні комахи, а тому не можуть завдавати прямої шкоди людині, – говорить наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

Хоча сарана є виключно рослиноїдною комахою, вважається, що вона може нашкодити людині, хоч й опосередковано. Так, наприклад, шкідник здатен викликати алергічні реакції – можуть з’явитися свербіж, висипання на шкірі або набряки. Крім того, за дії сарани на шкіру або слизові оболонки може виникнути подразнення або утворення виразок. Але це не стосується всіх людей, а лише тих, які мають індивідуальну чутливість до сарани.

Фото: Unsplash

– Як і до виділень будь-яких інших комах, може бути індивідуальна чутливість до продуктів секреції саранових. У такому випадку потрібно максимально мінімізувати контакт з ними. А за прояву алергічних реакцій – звернутися по медичну допомогу, – каже наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

До того ж, боротьба з сараною може спричинити екологічні наслідки, які матимуть негативний вплив на здоров’я людини. Так, використання пестицидів для знищення сарани часто забруднює водойми і ґрунти.

– Помітний вплив пестицидів на навколишнє середовище під час боротьби із сараною, виникатиме тільки за  перевищення допустимої концентрації чи об’єму хімічних препаратів, або у разі використання незареєстрованих засобів. Дійсно, таке може трапитися за умови масових нашесть шкідників, – зауважує Олексій Колесник.

Також вважається, що сарана може нести небезпечні хвороби, зокрема віруси, бактерії та паразитів. Це стосується певних видів цих комах та окремих країн планети. Наприклад, в Африці та Азії сарана може бути переносником хвороби Чагас, малярії та вірусу Західного Нілу.

А в нашій країні, зауважує наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник, саранові не переносять збудників хвороб, які можуть заразити людей.

– На Європейському континенті точно сарана не може бути переносником бактеріальних чи вірусних захворювань, на сьогоднішній день, – зауважує експерт.

Тож сарана небезпечна для людини опосередковано, а от рослинам справді за великої популяції здатна завдати значної шкоди.

Методи боротьби із сараною

Після того як ми розібралися, чим небезпечна для людини сарана, а також для рослин, поговоримо про методи боротьби із нею.

Як зауважили у Держпродспоживслужбі, у випадку виявлення вогнищ розвитку особливо небезпечних шкідників та для недопущення масового поширення цих організмів й з метою їх локалізації та ліквідації необхідно вживати заходи реагування.

Зокрема, за інформацією відомства, захист посівів доцільний за чисельності 10-15 личинок нестадних саранових та 2-5 екз. італійського пруса на одному квадратному метрі.

У такому випадку у якості боротьбі використовуйте дозволені до застосування інсектициди відповідно до “Переліку пестицидів та агрохімкатів дозволених до використання в Україні”.

– Використовуйте репеленти для відлякування, або інсектициди, які допоможуть при тривалому нашесті, – наголошує наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

Також Олексій Колесник радить накрити свої рослини дрібною сіткою чи іншим захисним матеріалом, щоб захистити їх від поїдання.

Оскільки в деяких випадках і сарана небезпечна для людини, якщо у вас є алергія на неї або ви побоюєтеся цього через чутливу шкіру, то важливо в періоди нашестя шкідників подбати про захисний одяг.

– Спершу знайдіть довгий одяг, капелюх та будь-які захисні окуляри, щоб максимально покрити всі ділянки тіла, – наголошує наш постійний експерт із захисту рослин та комах Олексій Колесник.

До речі, частіше за сарану дошкуляють мухи, які є переносниками різних захворювань. Факти ICTV писали, як позбутися мух на вулиці з хімією і без.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 13:30:05