Україна і світ

Чи введуть електронні повістки: що передбачено у законі про мобілізацію

Фото: Міноборони

16 серпня було ухвалено постанову Кабміну №951, відповідно до якої були внесені зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. Факти ICTV дізнавалися, чи введуть електронні повістки.

Чи будуть електронні повістки

Народний депутат України Федір Веніславський на онлайн-брифінгу заявив, що найближчим часом не планується введення електронних повісток. За його словами, для цього потрібні зміни до кількох законів, а позиція влади – однозначна: електронні повістки в Україні наразі не розглядаються.

Різновиди повісток в Україні

Відповідно до нової постанови, зараз в Україні діє не лише паперовий варіант повістки, який заповнюється представником ТЦК, але й повістка, яка сформована в Єдиному державному реєстрі призовників та військовозобов’язаних. Тобто тепер представники ТЦК можуть видавати два варіанти повісток: один – паперовий на бланку, який виписується безпосередньо представником ТЦК, а також повістку, яка сформована у реєстрі Оберіг.

Зараз дивляться

Чи можуть повістку надсилати електронною поштою:

  • Сформовані електронним реєстром повістки, як і паперові, можуть надсилатися у видрукованій формі засобами поштового зв’язку.
  • Вони можуть вручатися під час оповіщення працівниками ТЦК.

Інших варіантів вручення повісток у постанові №951 наразі немає.

У постанові зазначається, що повістки, які сформовані з використанням Єдиного державного реєстру призовників та військовозобов’язаних, мають містити електронний QR-код. Якщо скористатися електронними засобами та навести на QR-код з використанням мобільного застосунку Резерв+, то можна перевірити стан цієї повістки. Такий документ може бути видрукований.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Повістки, які формуються у Єдиному державному реєстрі призовників та військовозобов’язаних, можуть друкуватися та надсилатися військовозобов’язаним з використанням поштового зв’язку. Дізнатися, який вигляд мають повістки нового зразка, можна в матеріалі Фактів ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 18:20:16