Україна і світ

Британія підтвердила дозвіл Києву бити ракетами Storm Shadow по РФ

Фото: Факти ICTV

Прем’єр Великої Британії Кір Стармер заявив, що Україна може використовувати британські авіаційні ракети Storm Shadow для ударів по військових об’єктах на території Росії.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Кір Стармер підтвердив дозвіл бити по РФ

За словами прем’єра Стармера, Україна сама вирішує, як їй використовувати ракети Storm Shadow, передані Великою Британією. При цьому Кір Стармер наголосив, що ракети мають використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права в оборонних цілях.

Зараз дивляться

Кір Стармер повторив слова свого попередника Ріші Сунака, який ніколи прямо не говорив, що Україна може використовувати Storm Shadow для завдання ударів по цілях у Росії, але вказував, що Київ сам вирішує, як ними бити. У Кремлі таку заяву назвали дуже небезпечною.

– Але Україна має сама вирішувати, як їх використовувати в цих оборонних цілях, – сказав він.

Велика Британія, одна з країн, які дозволили бити своїми ракетами по цілях у РФ, але уряд США все ще не хоче знімати обмеження на тактичні ракети ATACMS. Адміністрація Байдена вважає це червоною рискою, переступивши яку може статися ескалація у відносинах із Москвою.

Можливість України бити по цілях у РФ

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував на необхідності бити далекобійними західними ракетами по військових цілях на території Росії, наприклад, по аеродромах, з яких злітають винищувачі і бомбардувальники, що обстрілюють міста України.

Крім того, Київ виніс питання завдання ударів по території Росії на саміт НАТО.

– Українці повинні бути в змозі завдати удару у відповідь по важливих російських військових цілях – але, очевидно, не по російських цивільних об’єктах. Я думаю, що Кір Стармер та інші лідери НАТО проведуть червону лінію в цьому питанні, удари мають завдаватися по справжніх військових цілях, – сказав Джеймі Шей, колишній чиновник НАТО, а нині асоційований науковий співробітник Chatham House.


Джерело: Bloomberg
Велика Британія, Кір Стармер

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 14:38:06