Україна і світ

Арешт Дурова у Франції: яка подальша доля Telegram і чи закриють месенджер в Україні

У суботу ввечері, 24 серпня, засновника й гендиректора Telegram Павла Дурова затримали в аеропорту Ле-Бурже в передмісті Парижа. Чи вплине це на подальшу долю та діяльність Telegram в Україні та світі – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Ярослав Юрчишин про можливість закриття Telegram в Україні

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі Фактам ICTV розповів про те, що не так із Telegram та чи можуть його закрити. 

Юрчишин пояснив, якщо буде аргументоване подання Службою безпеки України, а у них, за його словами, такі матеріали точно є, про зв’язок Telegram із Росією, буде запроваджено санкції аж до блокування Telegram. Однак для цього має бути рішення РНБО та указ президента України. 

Зараз дивляться

Водночас очільник комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин наголосив, що є дискусії стосовно технічної можливості обходу блокування.  

Зокрема, він навів приклад ситуації з App Store і Google Play, коли за їхнім запитом було закрито певні канали поширення російської пропаганди.  

– І наслідком того, якби телеграм не пішов виконувати запит Google Store, Google Play і App Store, було б зникнення застосунку з цих майданчиків. Це чітко показує, що така технічна можливість є, – пояснив Юрчишин.

Чи буде можливість обійти заборону Telegram

На думку Ярослава Юрчишина, заборону Telegram можна буде обійти, так само, як і заборону інших соцмереж, наприклад, Одноклассники і ВКонтакте. 

– Проте необхідно розуміти, якщо 80% охоплення впаде до 5-7%, то в принципі ця мережа припиняє бути небезпечною як явище. Але для цього потрібні рішення РНБО і указ президента, – зазначив Юрчишин. 

Також він розповів, що зараз на рівні парламенту є пропозиція чіткішого регулювання мереж, не лише Telegram.  

За його словами, наразі на рівні ЗСУ, в окремих частинах, вже заборонено використання Telegram, бо немає жодної гарантії того, що приватні дані користувачів не потрапляють до країни-агресорки, до ФСБ. 

Ярослав Юрчишин про подальшу долю Telegram 

Юрчишин зазначив, що насправді до месенджера Telegram є дуже багато питань. 

На його думку, перше питання – це незрозуміла система власності.  

– Тобто Дуров каже, що він є власником Telegram. Але водночас інсайдерські джерела дають інформацію, що інвестують у цю мережу й фонди, які досить близькі до російського режиму, тобто до режиму Путіна. Саме тому Дуров відмовився від ідеї виходу на ринок у США чи Британії, – пояснив Юрчишин. 

На його думку, другим тривожним питанням щодо Telegram, є відсутність фактичної модерації, яка дозволяє в мережі поширювати контент, який пов’язаний із дитячою порнографією, закликами до тероризму, поширенням наркотиків.  

За словами Юрчишина, це ключова претензія французького бюро проти шахрайства, яке й стало ініціатором затримання Дурова. 

Ще одним моментом, на думку голова комітету ВРУ з питань свободи слова, є  те, що адміністрація Telegram ніяк не реагує на звернення. Отже, немає можливості зрозуміти, як-от з іншими цивілізованими мережами –Meta, Facebook, YouTube, зрозуміти, які правила можна використовувати, щоби знищувати вищезгаданий контент і російську пропаганду.

Як вплине арешт Дурова на Telegram 

Юрчишин пояснив, що криптовалюта, яку запроваджував Telegram, уже впала до критичного рівня. 

– Ніхто не готовий інвестувати в мережу, яка займається шахрайством, поширенням дитячої порнографії та закликом до тероризму тощо. Все залежатиме від процесу, який, передбачаю, буде не надто швидким. Точно Павло Дуров буде відстоювати право більшої анонімізації, аніж для інших соцмереж, – сказав очільник комітет Верховної Ради України з питань свободи слова. 

На його думку, врешті-решт Telegram точно зазнає змін, точно буде цивілізованішим, точно буде регулюватися, як-от Facebook чи інші соцмережі.  

– Або ж або його (Telegram, – Ред.) не буде в ЄС, і як наслідок, ймовірно, не буде в Україні. Тому месенджер точно зміниться. Цей арешт вже впливає на прибутковість цього месенджера. Врешті, або телеграм більше відповідатиме стандартам цивілізованим, або він зникне, – резюмував Юрчишин. 

Наталія Лигачова про арешт Дурова та можливість закриття Telegram 

Шеф-редакторка інтернет-видання Детектор медіа Наталія Лигачова у коментарі Фактам ICTV розповіла, чи закриють Telegram з огляду на арешт Дурова та що відбуватиметься далі з цим месенджером. 

– Я гадаю, закрити Telegram – це дуже важко. І я не думаю, що саме така мета, навіть у правоохоронців Франції. Це приватний бізнес, – зазначила Лигачова. 

А також додала, що Telegram не можна просто так закрити, навіть на бажання. На її думку, будуть певні зміни на самій платформі.  

– Я вважаю, що Дуров має зробити висновки і переформатувати контент. І в Україні це зміниться, бо буде загальне переформатування, – сказала шеф-редакторка Детектор медіа. 

На її думку, Telegram нікуди не дінеться, але його власника Дурова примусять на Заході дотримуватися тих правил, яких вони вже змусили дотримуватися інші соцмережі. 

Лигачова нагадала, що Telegram і Дуров послідовно відмовлялися виконувати ті правила, які діють для соцмереж у світі. Вона зазначила, навіть з огляду на те, що цих правил мало, вони все ж таки є.  

На її думку, Дуров явно маніпулював кількістю підписників, навіть у Європі.  

– Відомо, що коли є 45 мільйонів підписників, соцмережа підпадає під регулювання у США. Telegram увесь час казав, що у них менше підписників, ніж 45 мільйонів. Це постійно викликало сумніви, – пояснила Лигачова.  

А також додала, що зрештою Дурову доведеться погодитися на ті правила, які вже змусили виконувати і Meta, і Google.  

Яка подальша доля месенджера Telegram

На думку шеф-редакторки, арешт Дурова у Франції може бути хорошим поштовхом для України.

– Щодо того, чи буде діяти Telegram, я думаю, що буде. І для України те, що відбулося (арешт Дурова, – Ред.) це хороший привід, щоби все ж таки держава швидше робила кроки на шляху до регулювання соцмереж, і зокрема Telegram, – резюмувала Лигачова.

Виконавчий директор StopFake про арешт Дурова й Telegram 

Виконавчий директор StopFake Руслан Дейниченко, коментуючи затримання Павла Дурова, зазначив, що це хороша новина, адже Telegram вже давно перетворився на смітник, який використовує Росія у власних інтересах. 

– Я думаю, що це дуже гарна новина. І команда StopFake, і наші колеги багато років говорили про те, що Telegram перетворився на смітник, який російська пропаганда використовує для того, щоб впливати на людей, – сказав Дейниченко. 

Також він висловив сподівання стосовно того, що затримання Дурова у Франції стане першим кроком, і надалі очікуються кроки, які призведуть до того, що Telegram обмежить можливість для “поганих гравців” поширювати дезінформацію, пропаганду та регулювати злочини.  

За словами директора StopFake, те, як  може змінитися месенджер Дурова під тиском спільноти, ми зможемо побачити найближчими місяцями.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Я гадаю, що це залежатиме від того, наскільки успішними будуть зусилля французьких правоохоронців, наскільки буде сильною доказова база у тих звинуваченнях, які висувають Павлу Дурову, і чи він буде готовий іти на співпрацю, – пояснив Руслан Дейниченко. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-25 19:26:47