Україна і світ

Аналітики оцінили військовому допомогу Росії від КНДР: сума на мільярди

Фото: Getty Images

Вартість постачання КНДР зброї до Росії для використання у війні проти України може сягати $5,5 млрд.

Про це йдеться у звіті Фонду Фрідріха Науманна (Friedrich-Naumann Foundation).

Постачання зброї з боку КНДР до Росії

Автор доповіді Олена Гусейнова з Університету іноземних мов Хангук в Сеулі оцінює вартість угоди про постачання зброї між КНДР та РФ у $5,5 млрд.

У звіті також аналізується можливе розгортання військ. Згідно з висновком, до Росії можуть відправити до 20 тис. північнокорейських солдатів.

— Окрім своїх безпосередніх військових потреб, Росія прагне використати відносини з Північною Кореєю – і потенційну передачу військових технологій – як інструмент для послаблення єдності західних блоків, особливо у Східній Азії, – йдеться у звіті.

Автори доповіді стверджують, що Москва прагне змінити геополітичний ландшафт на власну користь, створюючи безпекові та дипломатичні виклики, зокрема для Південної Кореї та Японії.

Зазначається, що стратегія Росії має низку перешкод. Застаріла і ненадійна зброя Північної Кореї ставить під сумнів стійкість угоди про постачання озброєнь, а історія Пхеньяна, який часто змінює союзи, робить його непередбачуваним партнером.

У дослідженні наведені цифри, як РФ та КНДР стали дедалі ближчими партнерами від початку повномасштабної війни проти України. Так, у першому півріччі 2024 року обсяг торгівлі між країнами зріс до $52,9 млн, тоді як за весь 2023 рік це було близько $34,4 млн.

Поглиблення відносин свідчить і про збільшення дипломатичних візитів між Москвою та Пхеньяном. Так, за цей рік відбулося вже 24 подібні зустрічі.

Автори звіту переконані, що попри ці виклики, ЄС та його партнери мають вжити заходів для пом’якшення ризиків і негативних наслідків цієї співпраці.

Аналіз Фонду рекомендує підтримувати країни-однодумці в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема Південну Корею та Японію, шляхом посилення безпеки та економічного партнерства, щоб захистити їх від тактики РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, генсек НАТО Марк Рютте у понеділок, 28 жовтня, підтвердив присутність солдатів КНДР у Росії. Вранці делегація Південної Кореї повідомила НАТО, а також Японію, Австралію та Нову Зеландію, що Сеул встановив залучення солдатів КНДР до бойових дій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 16:28:06