Україна і світ

У Координаційному штабі відбулася зустріч з рідними військовослужбовців  батальйону «Айдар»

На питання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Збройних сил, Національної поліції та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Рідні запитували: якщо в росії відкрили справу на нашого військовополоненого, або є «вирок», чи не перешкоджає це обміну. Представник Координаційного штабу відповів, що таких полонених теж вдається повертати. Підкреслив, що та сторона не надає інформації про слідство стосовно конкретних осіб. Про це вдається дізнатися переважно від тих, хто повернувся з неволі.

Представник Штабу також підкреслив, що медійність того чи іншого полоненого не допомагає визволити його з неволі. Наприклад, під час обміну 31 грудня, коли вдалося повернути 140 Захисників і Захисниць, не було жодного медійного.

Також обговорили, чи є у рідних можливість визволити особу самотужки.

«У рф рідним не віддали жодну людину, — зазначив представник омбудсмена з дотримання прав людини в системі органів сектору безпеки та процесуальних прав Олександр Кононенко. — До того ж, близькі самі ризикують потрапити у полон. Є велика проблема з поверненням додому цивільних».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Україна працює над звільненням кожного і кожної, хто перебуває в полоні. Робота над організацією наступних обмінів триває.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-04 20:01:26