Україна і світ

Зміна ролей: британська розвідка розповіла про нову роль армії Білорусі у війні РФ

Армія Білорусі віднедавна взяла на себе роль навчати мобілізованих солдат армії РФ. Це може свідчити про перенапруження російської військової системи.

Про це поінформували в Міністерстві оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

У відомстві нагадали, що 19 грудня російський диктатор Володимир Путін відвідав Мінськ, де провів переговори з невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Під час розмови йшлося про “єдиний оборонний простір”.

У розвідці наголошують, що хоча Москва та Мінськ широко висвітлюють розгортання російських підрозділів у Білорусі, білоруські збройні сили, ймовірно, нещодавно взяли на себе суттєву, проте більш непомітну роль. Вони тренують тисячі нещодавно мобілізованих в РФ резервістів.

У розвідці припускають, що залучення білоруських інструкторів є спробою Росії частково компенсувати нестачу власних військових інструкторів. Багато з них зараз знаходяться на фронті в Україні або вже загинули під час війни.

– Хоча РФ та Білорусь мають великий досвід військового співробітництва, підготовка білорусами мобілізованих російських кадрів є зміною ролей. Росія традиційно вважала, що білоруські війська поступаються російським силам, і їх використання в якості інструкторів є ознакою перенапруження російської військової системи, – наголосили в розвідці.

Раніше командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв припускав, що Путін та Лукашенко 19 грудня планують обговорювати наземну операцію проти України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), Путін, ймовірно, не зміг вмовити Лукашенка до ширшої участі у війні проти України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-22 12:00:12