Україна і світ

Слід дотримуватися кібергігієни – Олександр Федієнко

Народний депутат України Олександр Федієнко вважає атаки росіян на нашу енергетичну інфраструктуру елементом воєнних операцій. У великому інтерв’ю для нашої редакції він розповів, як ефективно протистояти російській агресії на інформаційному фронті та в кіберпросторі нашої країни.

–Руйнація критичної інфраструктури має величезні наслідки, ми це з вами вже бачимо. Росіяни намагаються знищити нашу енергетичну інфраструктуру і зробити такий блекаут. Якщо зупиниться постачання електроструму – припиняться практично всі процеси у великих містах, – констатує Олександр Федієнко. – Більше того, якщо у великому місті не буде електрики: не працюватимуть ні опалення, ні водопостачання, ні освітлення, ні ліфти…

Народний депутат, що очолює у Верховній Раді України підкомітет цифрової інфраструктури, електронних комунікацій та смарт-інфраструктури, аби завжди мати достовірну інформацію, надав громадянам такі рекомендації: «Я порадив би громадянам, щоб вони володіли критичним мисленням насамперед, коли вони читають інформацію, дотримувалися так званої кібергігієни. Нині ворог проти нашої країни проводить достатньо масштабні інформаційні-психологічні операції – так звані ІПСО. І часто-густо це відбувається за допомогою численних Telegram-каналів. Тож треба аналізувати зміст публікацій в медійному просторі й більше покладатися, з точки зору валідності, на повідомлення з офіційних каналів».

Якщо електроживлення не буде довго, ми маємо перейти до іншої моделі інформування населення – розгортати невеликі мережі Wi-Fi-доступу, використовувати Starlink або інші супутникові технології.

–Якщо буде зникати струм, то деякий час – поки працюватимуть генератори, буде дизпаливо, оператори фіксованого та мобільного зв’язку зможуть надавати свої послуги. Якщо електроживлення не буде довго, ми маємо перейти до іншої моделі інформування населення – розгортати невеликі мережі Wi-Fi-доступу, використовувати Starlink або інші супутникові технології, – каже Олександр Федієнко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас він підкреслює, що це не питання посерфити в інтернеті, а можливість мати термінову корисну інформацію, повідомити рідним, що ти живий і здоровий, аби вони не хвилювалися… Кількість супутникових терміналів у нас достатня. Вони є практично в кожному ОТГ.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-21 14:10:28