Суспільне мовлення

Зі своїм та чужим класом. Як у Львові для школярів організували навчальний процес

1 вересня українські школи розпочали новий навчальний рік. Через війну та запровадження воєнного стану, за побажаннями батьків, у Львові запустили різні формати шкільного навчання. Суспільне дізнавалося як організували навчальний процес для школярів.

Онлайн-навчання в опорних школах

Для учнів, батьки яких обрали онлайн-навчання, у школах організували окремі класи, а також визначили опорні школи, де мали б функціонувати класи дистанційного навчання. Тож батьки, які бояться і не хочуть, щоб їхні діти вчилися офлайн, можуть перевести їх у ці школи.

Для того, щоб зареєструвати дитину на онлайн-навчання, батькам потрібно було звернутись у Центр професійного розвитку педагогічних працівників, а згодом написати заяву та подати документи в одну із опорних шкіл.

Таких шкіл у Львові мало бути шість, у кожному районі міста:

  • Галицький район – школа №3
  • Франківський район – школа №31
  • Сихівський район – школа №86
  • Личаківський район – школа “Лідер”
  • Шевченківський район – школа №20
  • Залізничний район – школа №77

Проте, як розповіли у Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Львова, на онлайн-навчання в опорних школах зголосилися трохи більше 70 батьків, чиї діти там навчатимуться. Відтак, не всі визначені школи запрацюють у такому форматі.

“Станом на кінець минулого тижня, 4 вересня, було зараховано 69 дітей. Після того, як ми надіслали їм інформацію про наступні кроки – одна мама повідомила, що передумала. Хоч подати заявку на дистанційну форму навчання батьки мали змогу до 4 вересня, все ж, 5 вересня зголосилися ще п’ятеро батьків. У результаті, зараз у нас є 73 дитини, які навчатимуться онлайн в опорних класах”, – каже консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Марія Ємельяненко.

Найменше заявок надійшло від батьків, чиї діти ходять у початкову школу. Таких по двоє-троє учнів з першого по четвертий класи. Починаючи з 5 до 11 класу в середньому дітей є від шести до дев’яти учнів. Заявки мали змогу подавати усі охочі – як зі Львова, Львівської області, так і з числа внутрішньо переміщених осіб та тих, хто зараз перебувають за кордоном.

Як пояснили у Центрі професійного розвитку педагогічних працівників, наразі до кінця невідомо, чи всі 73 дитини таки розпочнуть навчання в онлайн-класах.

“Усім, хто зголосився, ми відправили повідомлення, що їхніх дітей зарахували. Далі батьки до 10 вересня повинні забрати документи зі школи, де діти навчались попередньо, та принести документи і написати заяву в опорну школу. Цілком ймовірно, що частина з них ще передумають”, – кажуть у Центрі.

Зважаючи на невелику кількість заявок в онлайн-класи, із шести опорних шкіл у Львові за таким форматом навчання запрацює лише одна – середня загальноосвітня школа № 77 з поглибленим вивченням економіки та управлінської діяльності.

Як зазначила директорка школи №77 Зоряна Демчук, навчання для дітей, батьки яких подали заявки в опорні класи, розпочнеться з понеділка, 12 вересня. Уроки триватимуть з 09:00 до 17:00.

“Уроки відбуватимуться у синхронному режимі – тобто, відповідно до розкладу у встановлений час. Для кожного класу створять розклад, за яким будуть працювати учителі. Це будуть не просто завдання, яке даватимуть учням для самостійного опрацювання чи опанування. Навчання буде віртуальне, але живе спілкування з учителем. Тому, навіть якщо учитель дасть завдання на самостійне опрацювання, він все одно буде на зв’язку з учнем”, – каже директорка Зоряна Демчук.

Скільки дітей навчатиметься в опорних класах у цій школі, ще точно не відомо. У планах – відкрити класи з 1 по 11-й.

“В опорні класи віддали переважно тих дітей, у школах яких не було варіанту онлайн-навчання, а лише очне чи змішане. А оскільки батьки були категоричні у своїй позиції і не хотіли віддавати дітей до школи, іншого варіанту як приєднатися до опорних класів у них не було”, – пояснює керівник міського управління освіти Андрій Закалюк.

За словами директорки школи, до кінця тижня педагогічний колектив проводитиме індивідуальні розмови з кожним, хто подав заявки. Опорні класи у школі відкриють лише за умови наявності у них п’яти і більше дітей у класі. Вчителі, відповідно до розкладу, працюватимуть суто з ними.

Паралельно у школі, за словами Зоряни Демчук, деякі учні вчаться за змішаним форматом. Зокрема, для учнів 6-11 класів певні дні у тижні є дистанційними, інші – очними. Діти з 1 по 5 класи навчаються виключно очно.

76% батьків “за” офлайн-навчання

Загалом у львівських школах, як зазначив керівник міського управління освіти Андрій Закалюк, навчається 88 970 учнів. За останнім моніторингом, яке проводили два тижні тому, близько 76% батьків погодились, аби їхні діти навчались офлайн. Лише близько 9% батьків надають перевагу онлайн навчанню для своїх дітей. Сімейній формі навчання надали перевагу 1-2% батьків. Здебільшого це ті, хто зараз перебуває за кордоном.

Проте, за словами головного освітянина Львова, враховуючи більш-менш спокійний початок нового навчального року, цифри “за” офлайн-навчання зросли. У Львові є школи, де 95% дітей присутні фізично.

“У Львові навчання відбувається дуже по-різному – є ті, які наразі досі вчаться лише онлайн, зокрема, це школа “Лідер”. Зараз там ще тривають будівельні роботи і до школи діти підуть щойно їх завершать. Це може статися вже найближчим часом. Також є школи, де під час змішаного навчання онлайн чи офлайн дні є змінними”, – каже Андрій Закалюк.

За його словами, дистанційне навчання – не є нормою, особливо, коли йдеться про початкову школу. Проте, враховуючи стан війни, школи повинні пристосовуватися до реалій.

“Зрозуміло, що найкращий варіант є той, який сама собі обере школа. Кожен керівник керується і зважає на питання безпеки, наявність викладацького складу, кількість дітей. Якщо школі зручно чергувати уроки онлайн і офлайн через тиждень – значить для них це найоптимальніше. Якщо у школі паралелі поділились і одні виходять офлайн, а інші вчаться онлайн – значить, школа змогла швидко переформатувати свою роботу в інтересах батьків і дітей. Це нормальні речі. Кожен має робити так, як комфортно усім учасникам освітнього процесу”, – додає Андрій Закалюк.

Які формати навчання обирають львівські школи?

У львівській середній школі №43 деякі класи об’єднали по паралелі і створили кілька класів для дистанційного навчання.

Як розповіла мама двох школярів Марія, у класі, де навчається молодша донька, з 33 учнів онлайн обрали 30. Для них класна керівничка й проводитиме дистанційне навчання.

У старшої, яка ходить у 7 клас, з 30-ти учнів половина учнів працюватимуть офлайн, а інша – онлайн. Приблизно так само у ще двох паралельних класах. Дітей переведуть з одного класу в інший і сформують онлайн та офлайн класи.

“Тобто, мою дитину, яка ходила у 7-Б клас, тимчасово переведуть у 7-В клас, і з тим класом вона навчатиметься дистанційно”, – каже Марія.

Онлайн-навчання у школі №43 розпочинається з дев’ятої години ранку. Здебільшого, три уроки вчителі проводитимуть онлайн, решта три уроки у Google Classroom, куди скидатимуть завдання.

“Нам, мабуть, пощастило, що у класах, де вчаться мої діти, більшість батьків обрали все ж дистанційне навчання. Те, що пропонували окремі онлайн-класи в опорних школах, не надто підходило. Тоді б довелося забирати документи з однієї школи і подавати в іншу. А це все, як мінімум, стрес. Не знаю, як би тоді було, певно – шукала б інші варіанти навчання…”, – каже співрозмовниця, додаючи, що коли у місті все буде спокійно, розглядатимуть повернення до школи офлайн.

У львівській середній школі №66 одні учні тиждень навчатимуться онлайн, а тиждень – офлайн. Інша частина – навпаки.

У школі №78 вчитимуться за ще іншим форматом. Наприклад, починаючи з 5 класу у дітей буде три уроки онлайн вдома, далі дітям дають дві години на перепочинок і дійти до школи, а далі – навчання у школі, яке триватиме до 16:00.

У львівському ліцеї ім. Василя Симоненка навчання відрізняється для початкової і старшої школи.

Уроки в учнів з 1 по 4 класи починаються з 8:15 і тривають до 11:10, при тому, що один день у тижні є дистанційним (у залежності від класів різний день). В учнів з 5 до 11 класів уроки починаються об 11:30 і тривають по різному, у залежності від кількості уроків, але закінчуються не раніше 17:35, але з розрахунку – тричі на тиждень офлайн, а двічі онлайн. В 11-тикласників лише один день в тиждень очний, решта днів вони вчитимуться дистанційно.

Що відомо

  • До початку навчального року у всіх школах Львова перевіряли укриття. За словами керівника міського управління освіти Андрія Закалюка, 111 навчальних закладів Львова мають свої укриття, ще 16 – користуватимуться укриттями в інших приміщеннях, які розташовані неподалік.
  • 10 серпня у Львівській міській раді повідомили, що усіх внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживали у навчальних закладах міста відселили у інші місця, абир підготувати заклади освіти до навчального року.
  • У всіх школах міста для учнів та вчителів мали провести інструктаж: як діяти під час повітряної тривоги. Частина шкіл відпрацьовувала спуск в укриття 1 вересня.

Читайте також

З 1 вересня освітній процес розпочався майже в 13 тисячах шкіл — МОН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Буде тобі наука: добірка освітніх подкастів до Дня знань


Джерело: Суспільне мовлення України