Україна і світ

Не лише на оборону: Рада хоче зняти обмеження на використання коштів дорожнього фонду

Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за проєкт закону, який скасовує норму, що в умовах війни кошти дорожнього фонду можуть використовуватися лише на оборону та виконання державних боргових зобов’язань.

Про це поінформував нардеп від Голосу Ярослав Железняк. Проєкт закону підтримав 241 нардеп: від Слуги народу – 187, від Платформи за життя та мир – 14, від групи За майбутнє – 7, від групи Довіра – 16, від групи Відновлення України – 12, а також п’ять позафракційних.

В разі ухвалення законопроєкту в цілому, кошти з дорожнього фонду можна буде також використовувати на відновлення доріг.

– Рада підтримала законопроект № 7669 – бюджетні зміни, які прибирають норму що гроші дорожнього фонду можуть йти тільки на військові потреби та виплату боргів. Коротше, відкривають можливість знову будувати дороги замість відправити гроші на армію, – зазначив Железняк.

Документ № 7669 ініціював Кабінет міністрів. Ним вносяться зміни до закону Про державний бюджет України на 2022 рік: вилучається стаття 38, згідно з якою цього року кошти державного дорожнього фонду можна першочергово спрямовувати лише на виконання боргових зобов’язань за державними запозиченнями, а також на забезпечення потреб сектору оборони.

Як пояснили в Головному науково-експертному управлінні апарату ВР, це по суті означає відмову від першочерговості спрямування коштів дорожнього фонду на виплату боргів та оборону.

У пояснювальній записці до законопроєкту наголошується, що зараз практично неможливо спрямовувати кошти фонду на утримання автомобільних доріг у належному технічному стані, а також на проведення аварійно-відновних робіт на зруйнованих ділянках доріг.

Тож у разі ухвалення законопроєкту в цілому кошти державного дорожнього фонду спрямовуватимуть також на відбудову зруйнованих внаслідок бойових дій доріг та штучних споруд.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Варто зазначити, що державний дорожній фонд формується із податку на ввезене та виготовлене в Україні пальне, а також на транспортні засоби та шини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-30 20:41:48