Україна і світ

Здоров’я мозку: яка дієта допоможе врятувати від деменції


Нове дослідження показало, як продукти харчування впливають на здоров’я мозку.

Виявляється, раціон, багатий листову зелень, оливкову олію, свіжі овочі, фрукти, рибу, бобові та горіхи, знижує ризик деменції завдяки бактеріями ротової порожнини.  Результати були опубліковані в журналі PNAS Nexus.

Бактерії ротової порожнини та їх вплив на здоров’я мозку

Дослідження, проведене Анні Ванхатало та її командою, відкрило взаємозв’язок між мікробами ротової порожнини та здоров’ям мозку.

У рамках дослідження вчені проаналізувалі дані 115 учасників, з яких 55 мали легкі когнітивні порушення. Вони виявили, що підвищена кількість бактерій Neisseria була пов’язана з кращими показниками пам’яті та уваги.

Водночас дослідники виявили, що наявність Porphyromonas може свідчити про ризик легких когнітивних порушень, тоді як Prevotella intermedia збільшує ймовірність цих проблем.

Таким чином вдалося встановити, як правильна дієта та догляд за ротовою порожниною покращуют не лише  фізичний, а й психічний стан.

Адже понад 15% людей похилого віку страждають на легкі когнітивні порушення, основний фактор деменції та хвороби Альцгеймера. Та цього можна уникнути завдяки здоровому харчуванню і корисним гігієнічним звичкам.

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-03 15:20:00