Скільки за день можна їсти квашеної капусти: допустима норма для дорослих та дітей
Квашена капуста чудово підтримує та відновлює мікрофлору шлунково-кишечного тракту. Адже вона багата на корисні мікроорганізми, такі як молочнокислі бактерії та пробіотики. Також вона багата на вітамін С, що чудово зміцнює імунітет.
За регулярного вживання, клітковина та пробіотики, що містяться в капусті, сприяють здоровому травленню, запобігають закрепам та підвищують імунітет.
Цікаво дізнати, скільки квашеної капусти можна їсти в день, щоб не зашкодити організму та чи можна давати цей продукт дітям — читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.
Скільки квашеної капусти можна їсти за день дітям
Квашена капуста — це ферментований продукт, який готується шляхом соління з додаванням солі, моркви, болгарського перцю, журавлини тощо. Завдяки природному процесу бродіння та наявності великої кількості вітамінів квашену капусту рекомендовано до вживання, особливо у холодну пору року.
Що стосується дітей, то через високий вміст солі треба дотримуватись певних норм та способу подачі.
Якщо розглянути вікові обмеження, то норми виглядають наступним чином:
- Діти 6-12 місяців — квашену капусту треба ретельно подрібнити й пропонувати дитині у дуже маленькій кількості. Наприклад, невелику дрібку можна додати до каші чи овочевого пюре. Також, щоб зменшити кількість солі, квашену капусту можна промити, але у такому разі кількість вітамінів зменшиться. Проте такого продукту можна дати трохи більше.
- Діти від 12 місяців — можна трохи збільшити норму, ніж для дітей 6-12 міс., але не набагато.
Скільки за день можна з’їдати квашеної капусти
Квашена капуста та інші ферментовані продукти, наприклад, кімчі, можуть бути шкідливими, якщо їх вживати у великих кількостях. Річ у тім, що вони містять сіль. Споживання великої кількості якої може викликати підвищення кров’яного тиску, серцевих захворювань та навіть привести до інсульту.
Дієтологи кажуть, що ферментовані продукти дуже корисні для нашого організму, проте зловживати ними не варто. Найкраще підходить помірне споживання, орієнтовно 3–4 рази на тиждень.
Якщо хочеться куштувати квашену капусту щодня, тоді варто зменшити порцію до 200 г на день та їсти її в першій половині дня.
Невелика кількість дозволяє насолодитися смаком, скористатися корисними властивостями продукту, не перевантажуючи організм. Проте варто слідкувати за самопочуттям та за кількістю солі в організмі.
Квашена капуста цінний елемент харчування, але вона має бути частиною збалансованого раціону, кажуть дієтологи. Вони рекомендують поєднувати квашену капусту з м’ясом або печінкою. Завдяки вмісту у квашеній капусті великої кількості вітаміну С, міді, кадмію та цинку буде краще засвоюватися залізо, що міститься в цих продуктах.
Зверніть увагу! Квашену капусту не можна їсти людям, що страждають на гіпертонію і мають хвороби сольового обміну. Споживання цього продукту може призвести підвищення артеріального тиску та появи набряків.
Не слід зловживати квашеною капустою тим людям, хто має підвищену кислотність, загострення гастриту чи виразки шлунку, а також страждає хронічним колітом.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-03 18:55:00