Україна і світ

Журавлина: користь і шкода та кому не можна її вживати


Журавлина – це не лише смачна, але й надзвичайно корисна ягода. Однак, як і будь-яка ягода, вона має свої особливості вживання.

Отже, усе про корисні властивості журавлини, а також можливі негативні наслідки для здоров’я та хто повинен бути обережним під час її споживання – читайте в матеріалі.

Чим корисна журавлина

Журавлина багата на вітаміни та антиоксиданти, зокрема вітамін С, вітамін Е, вітамін К, марганець та проантоціанідини.

Ця чудо-ягода допомагає боротися із запаленнями, сприяє профілактиці інфекцій сечовивідних шляхів, покращує здоров’я серця, зубів та травної системи.

Журавлина: користь та шкода

Журавлина має безліч корисних властивостей, але потрібно враховувати й можливі ризики:

Вона містить оксалати. Підвищений рівень оксалатів може призвести до утворення каменів у нирках.

Надмірне споживання журавлини або її соку може впливати на дію ліків, зокрема на розріджувачі крові. Тому перед вживанням варто проконсультуватися з лікарем.

Журавлина: користь і шкода та кому не можна її вживати

Журавлина: користь для чоловіків

  • Завдяки своїм антиоксидантним властивостям, вона допомагає знизити ризик захворювань серця, покращує кровообіг і підтримує роботу простати.
  • Регулярне споживання журавлини зменшує ймовірність запальних процесів та допомагає знизити ризик виникнення інфекцій.

Журавлина: користь для жінок

  • Для жінок журавлина – це незамінний продукт, особливо у питаннях профілактики інфекцій сечовивідних шляхів.
  • Також вона може сприяти збереженню краси шкіри завдяки високому вмісту вітамінів та антиоксидантів.
  • Крім цього, журавлина підтримує гормональний баланс, що є важливим у різні періоди життя жінки.

Кому не можна вживати журавлину

Журавлину не можна вживати чи варто обмежити її споживання людям, які мають такі проблеми зі здоров’ям:

  • Камені в нирках. Журавлина містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках. Людям, схильним до каменів у нирках, варто обмежити споживання цієї ягоди, особливо у великих кількостях.
  • Приймання ліків, що розріджують кров. Через високий вміст вітаміну К, ця ягода може впливати на дію препаратів, що розріджують кров (наприклад, варфарин). Це може знижувати їхню ефективність і спричинити небажані наслідки.
  • Як і будь-яка інша ягода, журавлина може викликати алергічну реакцію. Якщо ви знаєте про алергію на ягоди або інші продукти, варто бути обережним.
  • Проблеми з кислотністю шлунку. Ця ягода кисла, а тому може спричинити подразнення у людей із підвищеною кислотністю шлунка або гастритом.

Перед регулярним вживанням журавлини, особливо у великих кількостях або у формі концентрованого соку, людям із зазначеними станами варто проконсультуватися з лікарем.

Джерело: health.clevelandclinic.org

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-09 12:14:00