Україна і світ

Тягнула до останнього, поки пухлина не стала раковою: у Львові лікують 44-річну жінку з онкологією грудей


Фахівці Онкологічного центру лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова взялися за лікування жінки, пухлина в молочній залозі якої стала раковою.

Про це співробітники ПМО розповіли на своїй сторінці у Facebook.

Радіологічна шкала

– 44-річна Тетяна Дрозд має давні проблеми зі щитоподібною залозою і постійно приймає гормони. У зв’язку з цим жінка регулярно проходить огляди у гінеколога і щорічно робить мамографію, – йдеться в повідомленні.

Минулого року під час чергового обстеження в молочній залозі медики виявили зміни та виставили оцінку за стандартною шкалою ризику виникнення злоякісних новоутворень – BI-RADS.

Радіологічна шкала BI-RADS має 6 категорій, де 1 – відсутність жодних утворень, а 6 – підтверджений рак. У Тетяни ж була 3-тя категорія. Це означає, що виявлені зміни, найімовірніше, доброякісні.

У такому разі медики рекомендують проконсультуватися з мамологом і пройти повторне обстеження через кілька місяців. Тетяна була впевнена, що з нею все гаразд і проігнорувала візит до фахівця.

Результати біопсії

Але через півроку жінка вже відчула, що в її молочній залозі дійсно ущільнення, тому вирішила зробити мамографію. Повторне обстеження виявило BI-RADS уже 4-ї категорії. А це – підозра на рак. Згодом результати біопсії підтвердили злоякісність пухлини.

– Я не могла зрозуміти, як це могло статися і звідки взялося. Трохи картала себе за безвідповідальність, коли півроку тому мені порадили звернутися до мамолога, а я нічого не зробила, – зізнається Тетяна.

Лікування

Після місячного курсу прийому гормонів Тетяні видалили злоякісне утворення. А потім направили на подальше лікування до фахівців Онкологічного центру лікарні Святого Пантелеймона, де отримала 16 сеансів хіміотерапії та 15 – променевої.

Нещодавно Тетяна пройшла контрольне обстеження, яке підтвердило дієвість лікування.

Рак – не вирок

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фахівці Центру закликають пацієнтів не ігнорувати рекомендації медиків, вчасно звертатися по допомогу і не боятися лікування. Тому що рак – не вирок. Своєчасна діагностика та сучасні методики лікування дають змогу подолати недугу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 11:50:31