Україна і світ

Учені довели, що люди зі СДУГ чудово справляються з періодами сильного стресу


Команда вчених Вашингтонського університету під час дослідження з’ясувала, що деякі люди із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) найкраще справляються з періодами сильного стресу.

Дослідження

Під час експерименту вчені виділили три різні групи пацієнтів зі СДУГ: ті, у кого спостерігалися періоди позірного повного одужання, ті, у кого спостерігалася часткова ремісія, і ті, у кого симптоми СДУГ залишалися стабільними протягом тривалого часу.

З’ясувалося, що люди, які відчули тимчасове повне відновлення, з більшою ймовірністю відчували його під час стресу. Ті, у кого були періоди часткового відновлення, також мали супутню тривожність.

Адаптувати обставини

Експерти в галузі психології вважають логічним, що СДУГ по-різному реагує на різні обставини. За їхніми словами, люди можуть адаптувати свої обставини, щоб краще справлятися з розладом. Однак, як показує дослідження, ці стратегії можуть виглядати по-різному.

– Пацієнти зі СДУГ можуть домогтися кращих результатів, коли їм доводиться відповідати обставинам. Наприклад, термінові справи можуть зробити їх максимально продуктивними і зосередженими, – зазначають автори дослідження.

Тривожність – це не завжди погано

Більше половини дорослих зі СДУГ також відчувають тривожність. Однак дослідження показує, що це не завжди погано. Вчені називають це захисним фактором при СДУГ.

Так, численні дослідження показали, що діти зі СДУГ і тривожністю краще реагують на поведінкове лікування, як-от когнітивно-поведінкова терапія, ніж діти, які мають просто СДУГ.

За словами вчених, тривожність та імпульсивність можуть бути більш вираженими у людей зі СДУГ, але вони нейтралізують один одного таким чином, що жоден із цих процесів не стає настільки проблемним, як вони могли б бути самі по собі.

Зазирнути всередину себе

Експерти сходяться на думці, що люди зі СДУГ повинні зазирнути всередину себе, щоб зрозуміти, як найкраще розслабитися й утримувати свою тривожність на розумному рівні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наприклад, є пацієнти зі СДУГ, які почувалися найбільш розслаблено під час занять спортом і спілкування. Ось чому таким людям важливо з’ясувати свій тип релаксації.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 12:10:58