Україна і світ

Удар Ізраїлю позначиться на здатності Ірану виготовляти балістичні ракети – ЗМІ

Фото: Depositphotos

Ізраїль ударом по військових об’єктах в Ірані вранці 26 жовтня знищив, серед іншого, критично важливий компонент програми балістичних ракет.

Цю інформацію підтверджують низка джерел видання Axios в Ізраїлі.

Удар по виробництву балістичних ракет в Ірані: деталі

Повідомляється, що обладнання, атаковане під час удару по виробництву балістичних ракет, має важливе значення для Ірану.

Ця атака, стверджують ізраїльські джерела Axios, може серйозно позначитись на здатності Ірану відновлювати запаси ракет та, як наслідок, стримати Іран від подальших масованих ракетних ударів по Ізраїлю.

До слова, високопоставлений чиновник США у коментарі виданню теж підтвердив, що удар підриває можливості Ірану щодо виробництва ракет.

За даними ЗМІ, під час суботнього удару Ізраїлю по об’єктах в Ірані було пошкоджено 12 “планетарних змішувачів”, необхідних для виробництва твердого палива для балістичних ракет великої дальності.

Ці змішувачі є дуже складним обладнанням, яке Іран не може виробляти самостійно й повинен купувати в Китаї.

За прогнозами джерел, відновлення пошкодженого обладнання може тривати щонайменше рік.

До слова, Іран не визнав будь-які пошкодження заводів із виробництва ракет або безпілотників, зауваживши лише, що залишає за собою право на удар у відповідь.

Удар Ізраїлю по Ірану 26 жовтня: що відомо

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) атакувала військові об’єкти Ірану вранці 26 жовтня.

Під удари потрапили місця виробництва іранських балістичних ракет, склади ракет земля-повітря та ще низка об’єктів протиповітряної оборони.

Цей удар у ЦАХАЛі назвали відповіддю на обстріли Ізраїлю у квітні та жовтні.

Крім обладнання з виробництва балістичних ракет, того дня в Ірані було уражено також чотири системи ППО С-300, а також ядерні та енергетичні об’єкти.

Згодом під час спілкування з журналістами президент США Джо Байден висловив сподівання, що на цьому обмін ударами між Ізраїлем та Іраном завершиться.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зокрема, очільник Пентагону Ллойд Остін під час телефонної розмови з ізраїльським колегою Йоавом Ґалантом заявив, що “Іран не повинен припускатися помилки та відповідати на удари Ізраїлю 26 жовтня”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 13:45:14