Україна і світ

Це був не просто текст: ведучі ICTV поділилися враженнями від Радіодиктанту 2024


Ведучі телеканалу ICTV долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Сьогодні, 25 жовтня, мільйони українців мали змогу перевірити свої знання з рідної мови.

Авторкою диктанту під назвою Магія голосу є письменниця Оксана Забужко. А зачитав його військовослужбовець та письменник Павло Вишебаба.

Оксана Гутцайт написала Диктант національної єдності

Ведуча Фактів ICTV і телемарафону Єдині новини Оксана Гутцайт перевірила свою грамотність в урочистій атмосфері Блакитної зали УДУ імені Михайла Драгоманова.

Оксана Гутцайт

– Я дуже рада бути частиною такого важливого заходу. Українська мова – це наша спадщина, і ми маємо її берегти, – зазначила Оксана Гутцайт.

Захід, що став символом єдності українців у боротьбі за збереження та розвиток рідної мови, зібрав викладачів, студентів, військових, відомих українців та представників медіа.

Разом з Оксаною Гутцайт, диктант Магія голосу писали журналісти Марічка Падалко та Олексій Суханов, які також виступили на підтримку ініціативи.

Оксана Гутцайт, Олексій Суханов

Ведучі ICTV долучилися до написання Радіодиктанту 2024

У традиційній акції до Дня української писемності та мови також взяли участь ведучі Фактів ICTV Андрій Ковальський, В’ячеслав Цимбалюк та Юлія Сеник. Разом з мільйонами українців вони писали диктант в ефірі.

Юлія Сеник зазначила, що написання диктанту для неї – це не просто перевірка знань, а ритуал єднання з мовою.

– Це був не просто текст — це діалог із минулим і майбутнім, де кожна кома і крапка звучать як акцент нашої спільної ідентичності. Кожне слово — крок у глибину нашої спільної історії, нагадування про те, як важливо берегти те, що робить нас українцями! – сказала ведуча.

Андрій Ковальський, Юлія Сенив, В'ячеслав Цимбалюк

За словами Андрія Ковальського, текст Магія голосу, який підготувала Оксана Забужко, був непростий, а Павло Вишебаба диктував його надзвичайно проникливо.

– Я, звичайно, надішлю свою роботу на перевірку й не сумніваюся, що там знайдуть чимало помилок. Далі буде багато обговорень у соцмережах, хто як написав, і це прекрасно! Адже головне – не кількість помарок, а наше бажання писати, розмовляти й об’єднуватися навколо рідної мови, – сказав Ковальський.

В’ячеслав Цимбалюк зізнався, що Всеукраїнський диктант пише щороку, однак особисто для нього – це завжди виклик.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Це – майже сакральний ритуал, символ єднання усіх українців в любові до рідної мови! Але попри свою символічність, особисто для мене, це ще й – виклик. Шкільна звичка нікуди не поділася – хочеться написати без помилок, хоча іноді це буває важко. Цього разу з текстом також були “нюанси”, але, зрештою, думаю, що впорався на тверду “четвірку” (з п’ятибальною шкалою), – зазначив Цимбалюк.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 13:57:04