Україна і світ

Учені пов’язали погіршення сну після 40 років з прискореним старінням мозку


Національний інститут старіння США профінансував дослідження вчених Каліфорнійського університету в Сан-Франциско стосовно якості сну у людей раннього середнього віку, тобто тих, кому ледь за 40 років.

Погано спиш – стаєш на три роки старшим

Результати дослідження вразили. Виявилося, що мозок людей віком 40+ старішає інтенсивніше при погіршенні якості сну. Мозок демонструє такі ознаки старіння, що характерні для людей на три роки старших.

Хоча дослідження не доводить, що поганий сон безпосередньо прискорює старіння мозку, все ж чіткий зв’язок між поганим сном і ознаками старіння мозку чітко прослідковуються.

– Ми просканували мозок 589 осіб середнього віку і визначили, що поганий сон пов’язаний із майже трирічним додатковим старінням мозку, яке проявиться пізніше, – сказав автор дослідження Клеменс Кавайєс.

Що таке поганий сон

589 учасників, середній вік яких на початку становив 40 років заповнили анкети щодо сну на початку дослідження та повторно через п’ять років.

Сканування мозку проводилося через 15 років після початку дослідження, щоб оцінити зміни в здоров’ї мозку.

Дослідники зафіксували шість характеристик поганого сну для кожного учасника:

  • коротка тривалість сну;
  • погана якість сну;
  • труднощі із засинанням;
  • труднощі зі сном;
  • раннє ранкове пробудження;
  • денна сонливість.

Після коригування таких факторів, як вік, стать, високий кров’яний тиск і діабет, дослідники виявили, що люди , які назвали від двох до трьох перелічених характеристик поганого сну, мали середній вік мозку на 1,6 року старший, ніж у тих, хто назвав 1-2 характеристики.

Чи є вирішення проблеми

Дослідники пропонують вирішувати проблеми зі сном на ранньому етапі життя для збереження здоров’я мозку. Цьому допоможе дотримання постійного графіка сну, фізичні вправи, уникнення кофеїну та алкоголю перед сном і використання методів релаксації.

Недоліком проведеного дослідження вчені вважають те, що учасники, можливо, не зовсім точно чи правдиво перераховували власні проблеми зі сном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 13:42:56