Україна і світ

64 підозри та 4 тис. фіктивних довідок: Малюк про результати перевірок посадовців МСЕК

Фото: СБУ

За матеріалами СБУ підозру вже отримали 64 посадовця МСЕК, а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність.

Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив за підсумками засідання РНБО.

– Служба безпеки у співпраці з іншими правоохоронними органами системно викриває масштабні корупційні схеми у лавах медико-соціальних експертних комісій. Так, у 2024 році за матеріалами СБУ 64 посадовця МСЕК отримали підозри у вчиненні злочинів, а ще 9 осіб уже засуджено. Окрім того, за ініціативою української спецслужби скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів, – йдеться  у повідомленні СБУ у Telegram.

СБУ про результати перевірок зловживань МСЕК

СБУ викрила і припинила діяльність 8 організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

У Харківській області було нейтралізовано організовану злочинну групу із 13 членів обласного МСЕК. Під час обшуків у них вилучено понад $650 тис.

Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я.

На Рівненщині було викрито ще 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації.

За гроші фігуранти оформлювали для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб з подальшим призначенням груп інвалідності.

У такий спосіб посадовці отримали понад $350 тис. “прибутку”.

У Миколаєві викрито очільницю обласної МСЕК, в якої виявлено понад $450 тис., колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі.

Щоб приховати ці статки посадовиця “переписала” більшість майна на свого сина – студента медичного університету, який має російське громадянство.

На Закарпатті викрито голову обласної МСЕК і трьох її спільників, які за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Крім того СБУ перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями. На сьогодні ці перевірки охоплюють майже 2,4 тис. таких осіб.

– Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викоріненням будь-яких проявів корупції в системі медико-соціальних експертних комісій, – додав Василь Малюк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що 22 жовтня ситуацію з МСЕК і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності обговорили під час засідання РНБО.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 17:32:45