Україна і світ

Зеленський про вступ у НАТО в обмін на окуповані території: Ми це не обговорюємо

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядає можливість отримати членство в НАТО в обмін на відмову від окупованих Росією територій. Однак, на його думку, у деяких країн-партнерів можуть виникнути такі ідеї.

Про це Володимир Зеленський розповів на зустрічі з журналістами, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Україна не розглядає вступ в НАТО без ТОТ

Зеленський розповів, що вступ України в Північноатлантичний блок без окупованих територій не обговорювався. Та, на його думку, “ці вкидання в медіа не випадкові”.

– Мабуть, такі думки у деяких партнерів можуть бути. Тому напряму вони не комунікують зі мною ці питання, але через медіа, зрозуміло, перевіряють їхній градус. Гадаю, тут усе залежить від суспільства України, – сказав президент.

Володимир Зеленський також розповів, що Україна на всіх переговорах порушує питання безпекових гарантій, і найкращим варіантом для цього є запрошення в НАТО.

– Це запрошення, я вважаю, не залежить від думки Росії. Коли в цьому будуть упевнені й ще деякі партнери – що вони сильніші за Росію, тоді в нас усе буде в цьому сенсі позитивно, – зазначив глава України.

Відповідаючи на питання про можливість часткового вступу до НАТО без окупованих територій, Зеленський заявив, що ніхто не визнаватиме ці території частиною іншої держави. Запрошення до НАТО дається країні у її міжнародно визнаних кордонах, і для України необхідно отримати це запрошення вже під час війни.

– Я вважаю, що це сильна частина пакета, який ми пропонуємо, – наголосив президент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Глава держави підкреслив, що формат і процес вступу в НАТО будуть обговорюватися на наступних етапах дипломатії. Зеленський додав, що можуть бути різні варіанти цього процесу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 15:38:38