Україна і світ

Спирт, будівельний фен та ацетон: чим прибрати двосторонній скотч із машини


Різноманітні клейкі стрічки застосовують у виробництві автомобіля, а також під час його експлуатації. Наприклад, двостороннім скотчем часто закріплюють гаджети, молдинги та інші предмети, а через деякий час виникає потреба їх зняти. Тож питання, чим прибрати двосторонній скотч із машини залишається досить актуальним. Далі поговоримо про це.

Чим можна прибрати двосторонній скотч із машини

Головне під час маніпуляції не використовувати ніж, шпатель і лезо. Ці гострі предмети здатні сильно пошкодити поверхню вашого автомобіля, також ви елементарно можете порізатися.

Не виключено й те, що після зняття скотчу таким способом може залишитися клей, на який згодом сідатиме пил і який також потім потрібно буде видаляти.

Часто в інтернеті можна побачити поради, що прибрати двосторонній скотч із машини можна димексидом. Однак цього не варто робити, оскільки він здатен роз’їсти фарбу авто. Крім того, цей аптечний засіб має дуже неприємний і сильний запах, тому його не радять застосовувати у салоні автомобіля або всередині житлових приміщень.

Однак є ті засоби, які допоможуть зняти двосторонній скотч із машини безпечно та без ризику пошкодити поверхню. Склади зі спиртом від 70-80% відмінно впораються із цією проблемою. Ідеально підійде етанол.

  • Бензин, вайт-спірит, WD-40

Ці засоби досить агресивні та не рекомендовані для лакової поверхні, оскільки хімічна речовина може деформувати її. З особливою обережністю варто підходити до використання активних речовин на кузові автомобіля.

Отже, якщо ви все ж таки вирішили зняти скотч з авто саме за допомогою розчинника, то нанесіть його на ватний диск, прикладіть до місця забруднення та через дві-три хвилини відірвіть стрічку, підчепивши краї гумовим шпателем або пластиковою карткою.

Після завершення процесу промийте поверхню мильним розчином або протріть вологою ганчіркою.

  • Мийка під високим тиском

Прибрати двосторонній скотч із машини можна на звичайній автомийці, якщо знати, як. Зробити це можна як власноруч за допомогою АВД автомата високого тиску, так і попросивши про це робітників автомийки.

  • Будівельний фен

Звісно, цей прилад не є у кожного, але його можна взяти в оренду. Цей метод хороший тим, що його можна застосовувати навіть у найскладніших ситуаціях.

Для цього потрібно увімкнути фен на максимальну температуру і прогрівати місце забруднення, тримаючи його поруч зі скотчем. Рух рукою варто здійснювати від центру до країв. Потім гострим предметом варто підчепити край і обережно відтягнути його вгору. Плями, що залишилися, відмиваються мильним розчином.

  • Оцет

Оцтова кислота роз’їдає клей, на якому тримається скотч.

Фото: Pixabay

Необхідно розвести оцет один до одного з водою, ретельно просочити цим розчином пляму і залишити на 30 хвилин. Потім стрічка легко прибирається за допомогою, наприклад, пластикової карти.

  • Побутова хімія

Зняти двосторонній скотч із машини допоможе побутова хімія. Можна застосовувати рідину для миття скла або миття посуду. Принцип застосування той самий, що був описаний вище.

  • Засіб для видалення клею

Намочіть ганчірку засобом для видалення клею, потім прикладіть її до скотчу і дайте йому увібратися. Це розм’якшить більшу частину стрічки/піни, тому її буде набагато легше фізично зняти.

Після цього пройдіться іншою ганчіркою, змоченою засобом для видалення клею (ймовірно, буде потрібно трохи потерти). Все – готово!

  • Рослинна або ефірна олія

Застарілі сліди скотчу на пластиковій, скляній, металевій поверхні змащуйте олією на 5-12 годин. Потім залишки скотчу видаляються за допомогою гумового шпателя. М’яке очищення маслом не залишає слідів на твердій поверхні, проте такий спосіб не підходить для тканинних і шкіряних матеріалів.

Крім того, прибрати двосторонній скотч із машини можна за допомогою ацетона та інших подібних розчинників. Користуватися ними потрібно максимально обережно.

Отже, у матеріалі ми роздивилися, як прибрати двосторонній скотч із машини. Користуйтесь ними та не переймайтесь більше через цю проблему.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, чому запотівають вікна в машині та як боротися з конденсатом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 14:32:43