Україна і світ

ЄС наприкінці жовтня оцінить євроінтеграційні успіхи України – Матернова

Фото: Pixabay

Європейська комісія наприкінці жовтня надасть щорічну оцінку країнам, які претендують на членство в Європейському Союзі. Оцінять і прогрес України.

Про це Суспільному сказала посолка ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Оцінка євроінтеграційних кроків України

Так, від початку повномасштабної війни Європейський Союз витратив майже 15 млн євро на підтримку 150 медіа, які займаються перевіркою фактів (fact-checking). Матернова сама брала участь у семінарах для регіональних медіа, де навчають журналістів. За її словами, незалежні ЗМІ та їхня підтримка є фундаментальними для євроінтеграції України.

— В Україні, звичайно, особлива ситуація, тому що грошей мало. У вас триває війна, і це коштує багато життів, а також грошей. Тож Європейський Союз є одним із тих, хто рішуче підтримує незалежні ЗМІ, — наголосила посолка.

Тож 30 жовтня Європейська комісія випустить чергове видання – Пакет розширення ЄС. Це стратегічний документ щодо політики розширення Євросоюзу. Оцінюватимуть й Україну, зауважила посолка.

Шлях України до ЄС

Нагадаємо, що 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Це зобов’язує Київ провести низку надважливих реформ у сфері права, боротьбі з олігархами та корупцією.

— Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть важливі реформи. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами, — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн.

Для вступу до ЄС Україна має виконати сім умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • судова реформа;
  • антикорупційне законодавство, призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
  • боротьба з відмиванням грошей;
  • антиолігархічне законодавство;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • унормування законодавства про нацменшини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Український уряд 9 лютого 2024 року затвердив План заходів з виконання рекомендацій Єврокомісії в рамках Пакета розширення Євросоюзу 2023 року. У квітні 2024 року Україна передала Єврокомісії перший звіт щодо виконання рекомендацій у сфері реформ, де на 1600 сторінках описані рішення та закони, ухвалені з 15 червня 2023 року по 31 березня 2024 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 14:17:32