Україна і світ

Ключ вічної молодості: як музика може уповільнити старіння


Чи може улюблена мелодія стати ключем до довголіття? Науковці стверджують, що так!

Музика — це не лише джерело емоційного задоволення, але й потужний інструмент, здатний позитивно впливати на наш мозок, серце, настрій і навіть зовнішність.

Нейтралізує стрес

Хронічний стрес є одним із головних ворогів молодості. Постійна напруга прискорює процеси старіння, викликаючи запальні процеси в організмі та погіршуючи стан шкіри.

Однак прослуховування музики може знизити рівень стресу, зменшити вироблення прозапальних цитокінів, стабілізувати рівень кортизолу (гормон стресу) та сприяти виробленню ендорфінів — гормонів радості.

Тож регулярне занурення у світ звуків дозволить зберегти внутрішній баланс і здоров’я.

Покращує пам’ять і концентрацію

З віком у головному мозку відбуваються певні зміни, які впливають на його функціонування та клітини.

Дослідження показують, що прослуховування музики може стимулювати мозкову діяльність, включаючи гіпокамп і мигдалину, які відповідають за емоційні реакції, а також лімбічну систему, що покращує пам’ять.

Причому різні музичні жанри впливають на нас по-різному: класична музика, наприклад, покращує просторово-часове мислення, тоді як бадьорий поп і джаз підвищують настрій і концентрацію.

Ба більше, гра на музичному інструменті покращує когнітивні здібності, формуючи нові нейронні зв’язки.

Це позитивно впливає на навчання та дрібну моторику, що особливо важливо після 60 років.

Секрет енергійності

Всім відомо, що ритмічна мелодія здатна підбадьорити. Наприклад, шлягери часто викликають сильні емоції, оскільки нагадують про важливі події чи спогади.

Крім того, вони підвищують продуктивність і допомагають досягати цілей, мотивуючи до активних дій, зокрема танців або занять спортом.

За даними науковців, навіть не має значення, якій діяльності людина надає перевагу – концерту, хоровому співу чи виступу в караоке  –  це однаково корисно для емоційної розрядки і соціальної взаємодії, адже об’єднує всіх поціновувачів через спільну любов до музики.

Отже, секрет вічної молодості може критися не тільки в здоровому способі життя та правильному харчуванні, але й у чарівних нотах улюбленої пісні.

Наступного разу, коли плануватимете вечір, пам’ятайте, що це може бути не лише розвагою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Medium

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 13:44:11