Україна і світ

Посилять контроль за переказами: Рада ухвалила у цілому закон про дропи

Фото: Depositphotos

У другому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект №11043 (№ ЗУ 3939-IX) щодо посилення контролю над картковими переводами.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної діяльності Данило Гетьманцев.

Він зазначив, що до другого читання у законопроекті відпрацьовано механізми реагування постачальниками платіжних послуг на отримані запити від Національної поліції України щодо ознак кримінального правопорушення у здійснених платіжних операціях.

Передбачається, що такі маніпуляції допоможуть визначити місцезнаходження зловмисників та подальший шлях транзакцій до моменту зняття готівки.

Боротьба з дропами

Крім цього, передбачено можливість швидкого викриття “дроперів”, осіб, які надають зловмисниками свої картки для перерахування коштів, отриманих незаконним шляхом.

– Змінено підходи до того, які саме платіжні послуги, які надаються операторами мобільного зв’язку, вважатимуться обмежено платіжними. Зміни враховують позиції, досягнуті у результаті доопрацювання та узгоджені (фінансовим, – Ред.) комітетом, операторами мобільного зв’язку та регулятором платіжних систем – Національним банком, – зазначив Гетьманцев.

За його словами, документ також надає право об’єднаним кредитним спілкам залучати кредити від іноземних донорів у валюті.

Зазначається, що це дозволить відкрити для них додатковий ресурс для фінансування малого та мікробізнесу.

Удосконалено і сам механізм приєднання кредитних спілок, що дасть можливість багатьом діючим нині дрібним кредсоюзам продовжити діяльність, приєднавшись до більших і розвинених, таким чином скоротивши адміністративні витрати на ведення бізнесу.

– Правки, якими пропонували надати частковий доступ до рахунків поліції, у залі було збито. Відповідно, не було ухвалено, – додав перший заступник голови комітету Ярослава Железняк.

Він уточнив, що документ підтримали 270 депутатів.

Варто зазначити, що ухвалення ЗУ 3939-IX є одним із п’яти анонсованих регулятором кроків у боротьбі з “дропами”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, 10 вересня 2024 року почали діяти обмеженння для українців щодо використання валютних карток за кордоном. Факти ICTV писали, що це означає для наших громадян.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 17:26:58